4 Ekim 2009 Pazar

Fenerbahçe Gençlerbirliği maç analizi

8 maçta 8 galibiyetle gelen rekor mu? Son yıllarda oynanan en hırslı ve mücadeleli futbol mu? En yakın takipçi GS' a atılan 5 puan fark mı? Yoksa, yıllardır özlemi çekilen rakibi ısıran, adeta ezen bir takım izlemek mi? Hangisi FB taraftarını en çok mutlu etti bilmiyorum, ama ben uzun yıllardır ilk defa bu kadar keyifli bir FB izledim. Üstelik hakem Kuddusi Müftüoğlu' nun saç baş yoldurtan maç idaresine rağmen.

FB bugün takım olarak mükemmeldi. Maçın başından, 90 + 3. dakikaya kadar pres ve baskı yaptılar. Sahanın her yerinde rakibe iki, üç kişi bastılar. Gençlerbirliği genç, diri ve mücadeleci bir takım olmasına rağmen, böylesi bir FB karşısında şaşkına döndüler. Topu rakip sahaya geçirmede zorlandılar. Oyun kuramadılar. Hatta uzun top dahi yapamadılar. GS' ın puan kaybı FB' li futbolcuları ateşlemiş olmalı. FB böyle futbol oynamaya devam ederse, ligde de Avrupa' da da büyük başarı kazanacak. İşte özlenen, beklenen FB buydu.


FB' de kaleci Volkan, Emre, Cristian ve Alex' i ayrıca tebrik etmek istiyorum. Mükemmel futbol oynadılar. Volkan yaptığı kritik 6 kurtarış ile maçın oyuncusu oldu. Emre ve Cristian' ın orta sahadaki mücadeleleri, top kazanmaları, yüksek pas yüzdeleri (%90) ile oynadılar, FB' nin daha 1. dakikadan itibaren oyunu kontrol etmesini sağladı.
FB ilk yarında Santos ve M. Topuz ile kanatları hemen hiç kullanamadı. İlk yarıda fazla pozisyon üretilemedi. Ancak FB' nin direnci ve rakibi adeta döven tatlı sert futbolu onlarca pozisyona değişilmez. Bu futboldan alınan keyif en az 5 gole bedeldi. İkinci yarıda, sahada hemen hiç varlık gösteremeyen Santos' un çıkışı ve Carlos' un girişi ile soldan; defansif açıdan faydalı olan ancak ofansta pek varlık gösteremeyen M. Topuz yerinde de Özer' in girmesi ile sağdan 4-5 net gol pozisyonu yakalandı. Tabi bunda rakibin direncinin düşmüş olması da önemli bir faktördü.


FB' nin Alex' in ayağından bulduğu iki gol de tamamen Alex'in bireysel becerisi ve ustalığı sayesinde geldi. Üçüncü golde Lugano kafaya iyi çıktı. Ondan önceki 2-3 kafa topunu çok kötü kullanmıştı oysa. Maçta atılan üç gol sevindirici, ancak büyütülmemesi gerekiyor. Volkan' ın çıkardığı o kritik toplar olmasa, bu mükemmel oyuna rağmen GB hanesinde de 2-3 gol yazılabilirdi. FB' savunmasının defansif adam paylaşım ve kademe sorunları devam ediyor. Ayrıca üzülerek görüyoruz ki FB resmen forvetsiz oynuyor. Guiza ve Semih yine dünyaları kaçırdılar. Guiza ile ilgili yorum yapmayı artık gerekli görmüyorum, ama Semih resmen futboldan soğumuş. Ne pas atabiliyor, ne kafaya çıkabiliyor ne de gol atabiliyor. Kenarda haksız yere beklediğinden, futbolu unutmaya başlamış. Ya da Guiza' ya benzemeye... Ne Guiza, ne de Semih bu takımın ilk 11 oyuncusu olamaz. Devre arası buraya güçlü bir santrafor almak şart. Şu GB' nin forveti Kahe FB' de olsa, fark yaratır. Santos' un ve Guiza' nın 2-3 hafta dinlendirilmesi şart. Ancak Daum bunu yapmayacaktır.


Hakemin İlhan' ı ikinci sarı karttan atmaması hatalı bir karardı. Bunun dışında takdir haklarını devamlı konuk ekip lehine kullandı. Fb' nin gördüğü kart sayısı ile aynı sertlikte oynayan GB' nin kart sayısı karşılaştırıldığında bu durum net bir şekilde gözükecektir. Kuddusi Müftüoğlu kontrolü, hakimiyeti daha ilk yarıda kaybetmişti.


FB, GS maçına dek kayıpsız gelirse, bu moralle GS' ı sahasında yener. Milli maç arası FB için olumlu. Daum, takımı dinlendirme ve taktik açıdan geliştirme imkanı yakalayacaktır. Santos' u kazanmak için iyi fırsat. Özer' de bu aradan faydalanıp formunu bulabilir. Gerçekten de kazanılması gereken bir oyuncu. Hem mücadeleci, hem teknik, hem de pek çok pozisyonda oynayabiliyor. Sanıyorum FB' nin bu sezonki en iyi transferi Özer olacak.


Lugano- Bilica ikilisi gün geçtikçe birbirlerine alışıyorlar. Birkaç hafta daha beraber oynarlarsa, kademe ve adam paylaşım sorunları çözülebilir. Tabi Önder de Daum' dan forma bekliyor. Daum' un bu üçlü arasında karar vermesi zor olacak. Ancak Bilica' nın her maç banko oynması gerekiyor. Topu oyuna sokma becerisi Lugano ve Önder' den çok daha iyi. Üstelik hava topu zamanlaması da onlara kıyasla daha başarılı. Gittikçe de form tutuyor.
FB bugün haklı bir galibiyet aldı. 3 gol attı, 6 da atabilirdi. Direkten dönen 2 topu da unutmamak gerek. Ancak bu oyunu sürdürmek, devamlılık sağlamak çok önemli. Daum' un takımı her geçen hafta üzerine koyuyor. Eskiden sadece kazanan bir takımdı. Şimdi üst düzey mücadele ile kazanmayı öğrendi. Bir sonraki adım devamlı iyi futbol oynayarak kazanmak olacaktır.

Hiç yorum yok: