31 Ocak 2010 Pazar

Sivasspor Fenerbahçe maç analizi


Maçın hikayesini anlatmak için FB' nin 5. golden sonraki mücadelesine bakmak yetiyor. Maç 5-1 olmuş, ama FB takım olarak rakibine ileride pres yapıyor. İsrarla 6. golü arıyor. İkili mücadelelere giriyor. Deplasmanda oynayan bir takım %60' a yakın bir topla oynama oranı ve 430' a yakın isabetli pas ile oynuyor ise rakibin maçı kazanma ihtimali ortadan kalkıyor.

Son derece inançlı ve disiplinli bir 90 dakika izledik FB takımı adına. Bu maçta, ligin en iyi futbollarından birini oynayan FB' nin başarısının arkasında ne yatıyor?

FB' de 1. devrenin son maçından itibaren takım olma ve disiplin adına önemli gelişmeler yaşandı. Rakibini küçümseyen, maçları ciddiye almayan ve motivasyonsuz bir takım kimliğinden; rakibi ciddiye alan ve iyi futbol sergilemese bile sonuna kadar mücadele eden bir FB izledik son birkaç maçta. Başkan Yıldırım, Aykut Kocaman ve Daum üçlüsü takımda disiplini kesin olarak sağlamış gözüküyorlar. Kazım gibi önemli bir oyuncunun bir çırpıda takımdan yollanması belli ki herkesi kendisine getirmiş.

İkinci en önemli unsur, FB' nin kadro yapısındaki değişim. Carlos, Deivid, Kazım ve Guiza gibi oyuncuların yerlerine forma giyen tüm oyuncular gerçekten de bu oyunculardan çok daha faydalı. Carlos' un gidişi ile Uğur, Kazım ve Deivid' in yokluğunda Özer ve Mehmet formayı kaptılar. Buna ek olarak Emre, Cristian ve Guiza' nın yokluklarında Selçuk, Semih ve Deniz bu oyuncuların yokluğunu aratmadı. Kadrosu çok geniş olmasa bile, her oyuncu kendi kapasitesine yakın futbol oynayınca, as yedek kavramı ortadan kalkıyor. Yedek kulübesi forma şansı bulunca kendini gösteriyor. Bu FB için büyük bir kazanım. Tabi rotasyonu sevmeyen Daum' un sakatlıklar ve cezalılar nedeni ile bu değişime göz yummak zorunda kalması FB için büyük şans. Bir nevi sakatlıklar ve cezalar FB' nin imdadına yetişti ve kulübeyi hayata döndürdü diyebiliriz.

Üçüncü en önemli unsur, ilk 11' de pas yapabilen ve akıllı oyuncuların sayısının artması. Özer' in ve Mehmet' in de takımda süreklilik kazaması ile FB pas yapmayı, oyun kurmayı, presi aşmayı bilen oyunculardan kurulu bir takım halibe geliyor.

Bugünkü maçta FB takım olarak hatasız ve müthiş bir mücadele sergşlemiş olsa dahi bazı oyuncular için ayrı bir parantez açmak istiyorum. Bugünkü maçın kazanılmasında;

- Semih' in ileride top tutması ve arkadaşlarına ileriye çıkacak zaman kazandırması,

- Deniz ve Bilica' nın topu geriden müthiş bir etkinlikle oyuna sokuşu,

- Uğur ve Vederson' un sol kanadı müthiş kullanmaları,

- Selçuk ve Özer' in orta sahadaki inanılmaz presi ve yüksek pas yüzdeleri.

önemli rol oynadı. Özellikle de Uğur ve Selçuk bugün mükemmele yakın oynadılar. Defansta Lugano gibi topu oyuna sokamayan bir oyuncu yerine, Deniz gibi sahayı iyi görebilen bir oyuncunun görev alması da FB adına önemli bir artı oldu. Uğur, Selçuk ve Deniz' in bu form düzeyleri dahilinde ilk 11' de tercih edilmeye devam edilmeleri gerekiyor.

FB bu hırs ve disiplinini her maçta sergilese, zaten maç kaybetmesi çok düşük bir ihtimal. FB adına en büyük sıkıntı defansın arkasına atılan toplar ve sağ kanadın etkisizliği. Gökhan o kanatta çok yalnız kalıyor ve kanadı tek başına taşıyamıyor. Mehmet Topuz' un devamlı içe kat etmesi, kanadını sadece savunması, hücumda kanadı kullanmaması FB' nin bu kanattan akın geliştirmesine engel oluyor. Sağ kanada bir transfer yapılsa iyi olacak gibi gözüküyor.

FB' li oyuncuları ve bu motivasyonu sağlayan teknik ekibi tebrik ediyorum.

Hiç yorum yok: