10 Mart 2010 Çarşamba

Daum' un kahreden 1-0 vizyonu


Daum, Antalyaspor karşılaşması sonrası açıklama yapmış: "Kalan tüm maçları 1-0 kazanırsak şampiyon oluruz" dedi. Hiç şaşırmadım. Daum gibi bir futbol zihniyetinden farklı bir açıklama beklemiyordum zaten. Peki Daum' un bu açıklamasının altında neler yatıyor? Gelin bunları tartışalım ve Daum' un neden "büyük fenerbahçe" viizyonu için uygun bir hoca olmadığını ortaya koyalım.

Öncelikle Daum tüm maçları 1-0 kazansak yeter derken, önemli olanın 3 puan almak olduğunu açıkça ortaya koyuyor. İyi, çağdaş, modern futboldan ziyade maçları kötü oynasak da kazanalım anlayışı içinde. Peki, her maçı kötü futbol ve yürekler son dakikalara kadar ağızlarda izlemek cefakar FB taraftarının hakkı mıdır? Büyük FB taraftarı cebindeki son kuruşa kadar kulübü için harcarken, yağmur, kar, çamur demeden stadyumları doldururken, en ücra deplasmanlarda dahi takımını yalnız bırakmaz iken her maçı, kötü oynasa dahi, 1-0 kazanmak reva mıdır? Bu şekilde gelen bir şampiyonluk tatmin edici midir? İşte "büyük FB" hayali için getirilen, rakibi her maç ısıracak bir takım oluşturacak ve bu takımı 3 sene üst üste şampiyon yapacak hocanın vizyonu bu. İşte onu bu takıma getirenlerin vizyonu bu.

Daum neden 2-0, 3-0 demiyor da 1-0 diyor biliyor musunuz, çünkü takımına inanmıyor. Bu kadronun şampiyonluğu iyi futbol ve rakipleri eze eze alamayacağını biliyor. Kendi bütçesinin abartısız 20 de 1' i kadar olan takımları 1-0 yenip üç puana ulaşmayı başarı sayıyor. Yeterli görüyor. Neden? Çünkü bu kadro ile bu kadar olur diyor. En başta kendi inanmıyor. Peki sonra ne oluyor? Futbolcu da inanmıyor. Futbolcu inanmayınca ne oluyor? Hiç birşey olmuyor! Saraçoğlu' nda maç izleyen arkadaşlar lütfen Daum' un ve futbolcuların maç öncesi yüz ifadelerini dikkatle izleyin. Emre, Gökhan ve Lugano hariç kendisini maçın ciddiyetine motive eden bir tane dahi oyuncu bulamazsınız. Neden mi? Çünkü Daum en önemli görevi olan motivasyonu sağlayamıyor. Daum, futbol bilgisi olmayan bir hoca değil. Akıllı ve kurnaz. Ancak iletişim yönü oldukça zayıf. Takımdaki Türk ve Brezilyalıların ise taktiğe değil, motivasyona ihtiyacı var. Gazla, heyecan ile başarı sağlanıyor. Ne yapalım, ülkemizdeki futbol ve futbolcu kalitesi bu. Şimdi Daum çıksa ve dese ki önümüzdeki tüm maçları en az 3-0 kazanmaya çalışacağız; takımdaki futbolcular şaşırmaz mı? Böylesi bir kendine güven karşısında hayrete düşmez mi? Hocasının kendilerine olan inancı ile biraz olsun hareketlenmez mi? Ama yok. Daum 1-0 diyor, kötü futbol 3 puan diyor; futbolculardan ne beklersiniz.

Kalan tüm maçları 1-0 kazanıp işi bitirelim demenin arkasında yatan son sebep ise bizce Daum' un seneye takımın başında kalmayacağının hemen hemen kesinleşmiş olması. Aziz Yıldırım, bu sezon şampiyonluk gelse de gelmese de Daum' u yollar. Sahadaki takımın sergilediği futbol o kadar kötü ki, seneye aynı kadro ve hoca ile kombine satışlarının gerilemesi kaçınılmaz olur. Aziz Yıldırım' ın transfer konusundaki faciaları ve vizyonu düşünüldüğünde, seneye de Cristian ayarında 3-4 yeni transferden farklı bir tablo ile karşılaşılmayacağı da hemen hemen kesin gibi. Ayrıca takımdaki Brezilya' lılar ile de arası açık. Alex ve çetesi Zico' yu yedikleri gibi Daum' u da yemek için fırsat kolluyor. Hal böyleyken Daum' un kendisinin de ayrıca motive olmasına gerek kalmıyor. Daum FB ve Türkiye' de iyi para kazandığı için çalışıyor. Seneye, takımın başında olmayacağına göre, bu sene kendisini sıkacağını, zorlayacağını sanmıyorum. Garanti parasını alıp çekip gidecektir.

1-0. İşte Daum' un ve onu FB' ye getirenlerin vizyonu budur.

Hiç yorum yok: