16 Nisan 2010 Cuma

Fenerbahçe Beşiktaş Maçı Ne Olur?


Tümünü YaslaAdetimdir, her Fenerbahçe Beşiktaş maçında iddialı bir tahminde bulunurum Bir kısmında fena çuvallarım, bir kısmında oldukça isabetli tahminlerde bulunmuş olurum. Örneğin ligin ilk yarısındaki maç için BJK hayatta kazanamaz demiştim, çuvalladım. Futbolun güzelliği ve heyecanı da burada zaten. Beklenmedik veya olasılık dışı şeylerin varlığı. Örnek, Selçuk' un Galatasaray' a attığı gol.
Maç öncesi yuvarlak yorumlar yapmak kolay. Zor olan köşeli yorum yapabilmek. Net fikir verebilmek. Zaten biz yazarların maç yorumları üç aşağı beş yukarı futbolseverler tarafından bilinen şeyler oluyor. Yazılarımızı okuyanlar, belki daha net bir şeyler söylenmesini bekliyorlar. Topun yuvarlak olduğu bir oyunda, daha köşeli yorumlar bekliyorlar. İşte size köşeli bir yorum.

Bu maçta iki adet sonuç bekliyorum. Ya maç gollü berabere biter (1-1, 2-2), ya da Fenerbahçe 2 farklı kazanır.

Neden mi beraberlik? Çünkü her iki takım da savunmayı iyi yapıyor. Biri ligin en az gol yiyen takımı, diğeri son 4-5 maçta neredeyse gol yememiş, rakiplere pozisyon vermemiş bir takım (kupada yedi). Görünen köy kılavuz istemez. Defanslar iyi, orta sahalarda ise Emre- Selçuk ve Ernst- Fink dengesi mevcut. Sonucu belirleyecek oyuncuları da kilitledin mi, al sana beraberlik.

Yalnız bu beraberliğin pek de golsüz olmayacağı kanaatindeyim. Nedeni şu; her iki taraf da iyi duran top kullanıyor, iyi kontra atak yapıyor. Yalnız bu senaryonun ön koşulu FB' de Gökhan Gönül' ün, BJK' de ise Tello, Ernst ve İbrahim Toraman' ın sahada olması.

Gelelim FB' nin iki farklı kazanacağı tahmine. 2-0 veya 3-1 muhtemel skorlar olabilir. Bu tahminde saha ve seyirci faktörü ile yabancıların bu maça özel konsantrasyon ile çıkacaklarını düşünmem etkili oldu. Gerçekten de FB, geçen sezonun kupa finali ve ilk yarısındaki maçların intikamı için de oynayacaktır. Yönetimin bu konuda özel bir motivasyon vereceğini görmemek imkansız.

FB maçın ilk 30 dakikası içinde sağlam bir baskı kurup, karşı tarafın presini ayağa paslarla kırarark bir gol bulursa, ikinci ve üçüncüyü bulmakta zorlanmaz. Kimse BJK' nin 2-0 gerien gelip 3-2 aldığı Eskişehir maçını örnek vermesin, karşıdaki takım FB. Bu senaryoda tek bir ön koşul var; durumları kritik olan İbrahim Toraman ve Tello' nun forma giymemesi. Diğerleri forma giyse de fark etmez.

Her iki takımdaki sakat oyuncular, taktikler, stratejiler, saha koşulları ve hakem faktörü; bunların hepsi tabi ki önemli ama daha da önemli olan saha içi arzu ve liderlik olacak. Bu konuda FB' yi kendi saha ve seyircisi önünde bir adım önde görüyorum. Önce gollü beraberlik, sonra 2 farklı FB galibiyetini tahmin ediyorum.

Hiç yorum yok: