4 Ağustos 2010 Çarşamba

Aykut Kocaman' ın açıklamalarından çarpıcı satır araları



Bugün Young Boys ile son derece kritik bir maça çıkacak olan Fenerbahçe' nin teknik patronu Aykut Kocaman takımın son durumu hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

Öncelikle, transfer yapılamamasının plan ve programını bozup bozmadığı sorusuna, camiada böyle bir sıkıntının çok net göründüğünü ifade ederek, ''Benim de beklentim var. Bunu söylemekte sakınca yok'' dedi. Aslında bu soru Hocayı Yönetim ile karşı karşıya getirebilecek bir soruydu. Aykut Kocaman' da yönetime tepkisini son derece akıllıca ve kibarca gösterdi. Daha sezon başında Yönetim ile ters düşmek istemediğinden, transfer ile ilgili sitemde bulunmadı ancak konuşması boyunca üstü kapalı pek çok mesaj verdi. Bunları gözden kaçırmamak gerekiyor.

İşte Aykut Hocanın konuşmasından bazı satır araları:

1) Öncelikle transferde beklenti içinde olduğunu ifade etmesi ve sadece forvet transferi ile yetinmeyebiliriz demesi önemli. Demek ki Aykut Hoca sakatlık ve formsuzluk faktörlerinin, yetersiz kadro derinliğinin verebileceği zararın farkında. Bu çok önemli. Aykut Kocaman bir forvetin yanı sıra, yeni alternatifler arayışında. Mehmet Topuz, Uğur ve Lugano' nun uzun sürecek sakatlıkları, Özer ve Gökhan' ın sakatlıktan yakın zamanda çıksalar dahi bir süre form tutamayacak olmaları, Guiza sorunu ve yetersiz yedek kulübesi düşünüldüğünde Aykut Hocanın bu şekilde açıklama yapması manidar gözüküyor. Yani, Aykut Hoca kadroya açıkça takviye istiyor.

2) Transferde tek yetkili olmadığını da belli etmiş oldu. "Benim de beklentlerim var" demek, transferin gecikmesi planlarımı aksatıyor, şu işleri hızlandırın anlamı taşıyor. "Bunu söylemekte sakınca yok" derken de Yönetime mesaj vermiş oluyor: ARTIK ŞU İŞİ BİTİRİN! Demek ki transferde Aykut Hoca' ya danışılsa da, transferi bizzat yöneticiler yapıyor. Ya Aykut Hoca bazı isimler veriyor ve yöneticiler almaya çabalıyor ya da tam tersi! Hocaya bazı isimler öneriliyor ve hoca bunları kabullenmek zorunda kalıyor. Bunlardan hangisi doğrudur bilemeyiz, ancak Hocanın transferde tek yetkili olmadığı açık. Ne malum Gyan, Gomis ya da Niang' a Başkan' ın şahsen kafayı takmış olmadığı? Geçmişte hocalara sormadan, menejer Figer ile baş başa verip Fenerbahçe' ye Kezman, Maldonado, Josico ve diğer bilimum kötü futbolcuyu kazandıran Başkan bu sefer de acaba Aykut Kocaman' ı devre dışı bırakıp, kendi beğendiği veya kendisini ikna eden menejerlerin önerdiği isimlere odaklanmış olabilir mi? Pekala olabilir.

3) Aykut Hoca takımın defasif anlamda sorunlu olduğunu kabul ediyor. Bu konuda çalışmamız gerek diyor. Ancak asla burada bir eksiklik olduğunu açıkça söyleyemiyor. Aki halde, buraya da transfer istemek zorunda kalacak ki, yönetim ile arası açılabilir. Yönetimin amacı 2-3 oyuncu transfer edip sorumluluğu Aykut Hocanın üstüne atmak olduğundan, takımda gerçekten ne eksikler olduğu ile ilgili değiller. Transfere para harcamak istemiyorlar. Aykut Hoca açıkça dile getirememiş ancak defansta büyük problemlerl karşı karşıya. Bunun farkında ancak önceliği hücum hattına vermiş durumda. Çünkü yönetim son derece kısıtlı bir transfer bütçesi ayırmış durumda (şampiyonlar ligide oynayacak bir takım için). Şampiyonlar liginde oynamaya aday bir takımda, sağ bek Önder, sol bek kilolu Santos, göbekte ise Bekir ve Bilica gibi ağır ve güven vermeyen iki stoper var. Hesaplar Gökhan Gönül ve Lugano' nun tam kapasite dönmesi, Santos' un form tutması, yeni transfer İlhan Eker' in Cannavarovari futbol sergilemeye başlaması veya Önder' in 5 sene evvelki formuna dönmesi üzerine yapılıyorsa, bu hesap çarşıdan döner. Bu mesajları doğru algılayamayan ve defansa oyuncu transferi yapmayı düşünmeyen yönetim, takımı defansını yeterli buluyor. Bu da yönetimin ne kadar futbol fukarası olduğunun en büyük kanıtı.

4) Aykut Hoca Guiza' yı kullanmak zorunda kalacağız derken, Guiza' nın gideceğine ve kendisine bir takım bulabileceğine inanmadığını belirtmek istiyor. Yani yöneticileri de bir anlamda kendisini Guiza belasından kurtaramamakla suçluyor. Guiza' yı da kullanmak zorunda kalacağız derken onu istemediğini açıkça belirtiyor. Guiza kucağında bulduğu bir bomba. Geçen sezon da Guiza gol kaçırdıkça yüzü asılıyordu. Şimdi de kara kara bu sorunlu ve yeteneksiz futbolcu ile ne yapacağını düşünüyor. Endişelerini bu şekilde dile getiriyor.

5) "Daha yakından tanıdığım, performansını kafamda şekillendirebildiğim oyuncuların artık takıma dönmesi önemli" derken, Özer, Gökhan Gönül, Mehmet Topuz, Lugano ve Uğur' dan bahsediyor. Bu oyuncular iyi de oynasa kötü de oynasa sahada en azından mücadele eden oyuncular. Sistemini bu tür oyuncular üzerine kuracağını belirtiyor. Guiza, Deivid, Kzım ve hatta Alex dahi bu tür özverili oyuncular değil. Sakatlar düzelince bu oyuncuların forma şansı bulması çok zor gözüküyor. Özellikle de Alex, Aykut Kocaman' a sitesinde sürekli methiyeler düzse de, bu gerçeğin farkında. Aykut Kocaman' ın sisteminde ona ve diğerlerine yer olmadığı da ortaya çıkmış oldu.

Aykut Hoca son derece akıllı mesajlar verdi. Tabi anlayabilen ve satır aralarını okuyabilenlere. Bu mesajları farklı bir gözlükle değerlendirenler için çarpıcı açıklamalar. Ancak bu mesajları gözüktüğü gibi, kelime arkalarındaki anlama bakmadan algılayanlar için ise yeni birşey yok, sıradan bir basın toplantısı idi.

Young Boys maç analizinde görüşmek üzere.

Hiç yorum yok: