29 Temmuz 2010 Perşembe

Young Boys Fenerbahçe maç analizi


Futbol adına hüzünlü hatıraların canlandığı bir maç oldu Young Boys maçı. Geçen sezonun son maçı olan ve Fenerbahçelileri kahreden Trabzonspor maçını anımsadım maç boyu. Tek bir farkla; bu kez elinden geleni yapan, saldıran, istekli olan, 90 dakika gol kovalayan, neredeyse tek kale oynayan bir Young Boys takımı idi. Fenerbahçe ise tıpkı geçen sezonun son maçındaki Trabzonspor gibi şanslı olan taraftı. Futbol enteresan bir oyun. Bazen ne yapsanız o top kaleye girmiyor. Bu gece Young Boys' lu futbolcuların yüzlerinde geçen sezonun son maçından hatırladığımız o " ne yapsak olmuyor" ifadeleri vardı.

Bu gece Fenerbahçe adına iki güzellik vardı sahada.
Birincisi aciz futbola rağmen alınan müthiş avantajlı skor, ikincisi ise Fenerbahçe' nin gece mavisi tabir edilen yeni formaları.Bunun haricinde ne skoru yansıtan bir futbol vardı sahada, ne de o güzelim formaların hakkını veren futbolcular. Stoch hariç. Fenerbahçe' nin bence son yıllardaki en iyi transferi. Umarım takımdaki tembellere uyup da bozulmaz. 90. dakikada bile hala topa hamle yapıyor, ileri depar atıyordu.


Maçın teknik analizine gelince
, Fenerbahçe' nin ikinci yarıda oyunu tamamen kendi sahasında kabullense de ilk yarıdan daha derli toplu oynadığını gördük. 10 kişi kalan Fenerbahçe geriye yaslanınca rakibe daha az boş alan bıraktı ve defansta eksik adamla yakalanmadı. Gerçekten de ilginç bir takım Young Boys. Adları gibi genç oyuncuları var. Ben çok beğendim. Son derece hırslı ve baskılılar. İyi kapanıyorlar, iyi açılıyorlar. Sahayı mükemmel kullanıyorlar. Yani çağdaş, göze hoş gelen bir futbolları var. En önemli özelikleri ise kanatları iyi kullanmaları. En önemli eksiklikleri adam gibi bir forvetleri olmayışı. Maç boyu gol yollarında bunun sıkıntısını çektiler. Ancak özellikle ilk yarıda hızlı oyuncuları ile tehlikeler yarattılar. İkinci yarı ise etkin kanat organizasyonları ile sonuca gitmeye çalıştılar. Bu takımda üç oyuncu var ki bugün Fenerbahçe dahil Türkiye ligindeki her takımda ilk 11' e koyun sırıtmaz. Bunlar sağ bek Sutter ve sağ açık Degen ile orta sahanın beyni Costanzo. İnanın Fenerbahçe' nin sağ kanat oyuncularını görünce Sutter-Degen ikilisine imrendim. 3 adet direkten dönen top, Fenerbahçe adına büyük şanstı. Dediğimiz gibi, Fenerbahçe geçen sezonki Trabzonspor maçını tersten yaşadı!


Fenerbahçe' ye gelince ilk ve belki de en büyük tepkiyi Kazım' a göstermek gerekiyor.
Hala aynı disiplinsiz, düşüncesiz, vurdumduymaz ve itici Kazım! Futbol bilgisine güvendiğim Aykut Kocaman bu adamı ne hikmetse hala takımda tutuyor. Kart görmese dahi sahada varlık gösterdiği yoktu. Kazım' ın Fenerbahçe' de oynadığı yıllar boyunca üç maç üst üste iyi oynadığı maç göstermek mümkün değil. Bugün bu düzeyde profesyonel bir futbolcu böyle oyun dışı kalmaz. Bu kadar sorumsuzluk olmaz. Kazım hakkında geçen sezon çok yazdığım için tekrar etmeyeceğim. Bana kalırsa Brezilya liginde küme düşmemeye oynayan takımlar hariç hiçbir takımın oyuncusu değil. Rakip geçemiyor, orta yapamıyor, yavaş ve son derece lakayıt. Acilen takasta kullanılmalı. Zararın neresinden dönülse kardır. Bugün Fenerbahçe Kazım yüzünden Young Boys' dan 5 gol yese ve Şampiyonlar Liginden elense idi zararın boyutu ne olacaktı bir düşünmek lazım!


Fenerbahçe seyricisinin ve yönetiminin bir kötü huyu var. Birkaç sezon takımda kalan bir oyuncu sadece tek maç çok üstün bir performans gösterse onu unutamıyor. Ona bağlanıyor. Ona aşırı tolerans gösteriyor.Hele de Galatasaray maçlarında iyi oynamış ise. İşte Deivid, Kazım, Guiza, Selçuk. Bu dörtlünün Fenerbahçe' de kaldıkları süre boyunca üst üste 3 tane iyi oynadığı maç yok. Ancak ne hikmetse hala Fenerbahçe' nin içindeler. Kazım' ın yanısıra Selçuk' da son derece gereksiz bir müdahale yaptı ve penaltıya sebebiyet verdi. Galatasaray maçında attığı gol hatırlandıkça Selçuk' un bu hataları, yeteneksizlikleri tolere edilmeye devam edecek. Ne acı!


Fenerbahçe ile ilgili teknik bir analiz yaparsak, maç boyu geriye yaslanıp gol yememeye oynadılar. Atılan ilk ve ikinci goller tamamen bireysel beceriler ile geldi. Fenerbahçe bugün eksikleri, suni çim, hava sıcaklığı, hakem, Kazım, vs. tüm faktörlerin etkisi haricinde de kötü oynadı. Takımda Stoch ve Santos hariç ayağına top yakışan adam yok. Biraz da Emre. Alex hala son derece etkisiz, Gökhan yalnızları oynuyor. Takım organize olamıyor.


Son 4 haftadır tüm hazırlık karşılaşmalarına toplam 14 kişilik kadrolar ile yani dar bir rotasyon ile çıkıldı.
Haliyle futbolcularda da bir yorgunluk göze çarpıyor. Fenerbahçe' nin sakatları düzelene kadar bu yüklenme ters sonuçlara yol açabilir. Fenerbahçe' de kadro kurulurken bu tür sakatlıklar da düşünülerek alternatif genç oyuncular transfer edilmeliydi. Ancak böyle bir vizyon maalesef Fenerbahçe Yönetiminde bulunmuyor.


Fenerbahçe ile Young Boys' u karşılaştırmak doğru değil ancak bugünkü oyun itibariyle Young Boys Fenerbahçe' den daha iyi bir takım. Yani takım olmayı başarmak anlamında söylüyoruz bunu. Birebirde FB' nin çok daha iyi futbolcuları olabilir ancak önemli olan takım oyunu ve sonuçtur. Fenerbahçe' nin rövanş maçına kadar Gökhan ve Özer' i geri kazanması, yabancı santraforu takıma monte etmesi ve geleneksel Alex' li oyun sorununa bir çare bulması gerekiyor. Alex üst düzey futbol temposunu kaldıramıyor. Alex artık Avrupa maçlarında oynamamalı veya son 20 dakika oyunun gidişatına göre forma giymeli.


Fenerbahçe defansı da ayrıca tehlike sinyalleri veriyor. Bekir-Önder-Bilica-Santos dörtlüsü geriye yaslanılan maçlarda sırıtmıyorlar, ancak rakibe ileride baskı kurulması gereken iç saha maçlarında tam bir ağır çekim dörtlüsü olacaktır. Arkalarına atılan her top tehlike yaratır. Ayrıca bugün İlhan' ın da sakatlık geçirmiş olması çok garip. Bu takım 2 senedir sakatlık belasından kurtulamadı. Belki de çare başka yerlerde.


Geçen sezonki Trabzonspor maçının yıldızı nasıl ki kaleci Onur oldu, bu maçın da yıldızı Fenerbahçe' den kaleci Volkan' dı. Son bir not da transfer için. Uzağa bakmaya gerek yok; verin Deivid, Kazım ve Guiza' yı bu takıma alın Sutter, Degen ve Costanzo' yu takımın hücum performansı %30 artış gösterir. Üstelik de çok ucuzlar. Ancak dediğimiz gibi nerde yönetimde o vizyon!

Hiç yorum yok: