12 Temmuz 2010 Pazartesi

Aykut Kocaman' ın Fenerbahçesi


Aykut Hoca Fenerbahçe’ nin alışılagelen sistemini (4-2-3-1) değiştirmeyip, aynı sistemle devam edeceğini, ancak çok daha hızlı, agresif ve baskılı bir oyun sergileyeceklerini söylüyor. Yani ön liberolardan bir tanesini orta sahaya alarak, 4-1-4-1 tarzı bir oyun sistemini tercih edebileceğini ifade ediyor. Bu durumda, mevcut FB kadrosuna bakarsak;

Kalede Volkan; defansta Gökhan, Lugaono, Bilica, Santos; orta sahada ön libero Cristian (Selçuk), orta dörtlüde stoch, emre, mehmet topuz, kazım (özer), ileride de semih (göhkan ünal) ile sahaya çıkacaktir. (4-1-4-1). Geleneksel 4-2-3-1 de ise Emre’ yi ön libero Cristian’ ın yanına çekecektir.

Gelelim transfere. FB Stoch ve Caner dışında bir transfer yapamadı. FB’ nin hali hazırda 8 yabancısı var: Guiza, Deivid, Bilica, Alex, Santos, Cristian, Stoch ve Lugano. Yani sadece 2 yabancı transferi yapilabiliyor. Sağ kanada ve forvete 2 takviye yapılacağı söyleniyor. Yani toplam 10 yabancılı bir FB izleyeceğiz. Alex, Guiza, Deivid, Bilica gibi oyunculara dünya piyasasında alıcı bulmak zor. Bu tür oyuncuları satmak için ancak Aziz Yıldırım gibi futboldan anlamayan bir alıcı bulmanız gerek. Bu durumda bu oyuncular büyük ihtimalle elde kaldılar. Kalmaları önemli değil ama bu oyunculardan Deivid, Guiza, Bilica ve Alex Aykut Kocaman’ ın sistemine hiç uymayan adamlar. Hepsi yavaş, hepsinin kendi mevkisinde yaşamsal zafiyetleri var. Mesela Deivid kanat adamı ama yavaş. Guiza santrafor ama gol becerisi sıfır. Alex rakip defansa hiç baskı yapamıyor ve son derece ağır. Bilica stoper ama topu değil, rakibi dövüyor. Çok savruk.

Aykut Kocaman’ ın futbol felsefesine uygun olan adamlar ise Stoch, Gökhan Ünal, Emre, Özer ve Mehmet Topuz. Bunların dışında Santos, Gökhan, Cristian, Semih, Kazım ve Lugano Kocaman’ ın sisteminde sırıtmazlar. Ancak bu oyuncuların dışında kadro yapısı itibariyle Aykut Kocaman’ ın sistemini kaldırabilecek oyuncu yok.

Peki Guiza ve Deivid’ in mevkilerine (forvet ve sağ kanat) 2 transfer yapılınca sorun çözülecek mi? Bizce sorun çözülmeyecek. Neden mi?

1) Gökhan Gönül’ ün alternatifi yok. Sakın Önder ve Topuz demeyin, ikisi de bu mevkinin adamı değiller. Gökhan sakatlanırsa, FB bu bölgede inanılmaz aksar. Yerli bir sağ bek ile takviye şart.

2) Bilica kötü bir stoper. Ağır ve dengesiz. Böyle bir stoperle asla rakibe önde basamazsınız. Yani Aykut Hoca’ nın rakibe basan, agresif takımının en zayıf halkası Alex ile beraber Bilica olur. İlhan Eker kapalı kutu. FB’ ye Bekir’ den daha fazla ne katacak merak ediyorum. FB’ nin acilen genç, kaliteli ve dünya çapında bir stopere ihtiyacı var.

3) Ön libero Emre sık sakatlanıyor. Cristian istikrarsız. Selçuk ise hücumda pek etkin değil, sık top kaybediyor. FB’ nin esas bu bölgeye bir takviye yapması yerinde olurdu. Yerli veya yabancı bu bölgeye bir kaliteli oyuncu alınması şart.

4) Frovete alınacak oyuncu kesinlikle güçlü ve yıpratıcı olmalı. Rakibe önde basmalı. Ganalı Gyan veya Kayserispor’ lu Makakula bence ideal oyuncular. Bu tür bir yabancı transferi şart. Ayrıca, deplasman ve derbiler göz önünde bulundurularak, Sercan transfer edilmeli. Gerekirse Semih veya Gökhan Ünal takasta kullanılabilir.

5) 6 + 2 + 2 de Deivid ve Guiza son iki olacaklar. Bunlar mutlaka gönderilip yerlerine 6 + 2 ye girebilecek kalitede 2 tane gelecek vaad eden genç yabancı alınmalı. Alınacak 2 kaliteli yabancıya (sağ kanat ve forvet) ek olarak, 2 genç yabancı (stoper ve ön libero) FB’ ye büyük katkı sağlar.

6) Ve Alex... Artık son 20-30 dk da oyuna alınması düşünülmeli. Dünya kupasında gördük ki Alex tarzı oyuncular artık hiç kalmamış. Evet Alex çok teknik ve oyun bilgisi üst düzey, ancak fiziksel olarak modern futbola yeterli değil. Maçların son 20 dakikasında rakibin yorulduğu anlarda oyuna girerse bir katkı sağlar.

Toplam 2 kariyerli yabancı (sağ kanat ve forvet), 2 genç ve yetenekli yabancı (stoper, ön libero), 2 de yerli (sağ bek, ön libero) alınması gerekiyor. Bu tablo karşımıza yaklaşık 50 milyon Euro’ luk bir bütçe çıkmasına neden oluyor. Reçete acı ama başarı için bu adımlar atılmalı. Türkiyede Selçukla, Deividle, Alexle ve Guiza ile ikinci olabilirsiniz, ancak böylesi bir kadro ile Avrupa’ da 2. ön eleme turunu bile geçmeniz mucize olur.

Bakalım Aykut Hoca bu yetersizlikleri fark edip, gereğini yapabilecek mi?

Hiç yorum yok: