22 Temmuz 2010 Perşembe

Dostluk Kupası Antrenmanı



Sarı kartların havada uçuştuğu maçta futbol adına fazla birşey yoktu. Elbette hazırlık dönemi olması ve takımların eksiklikleri göz önüne alındığında iyi futbol beklemek pek de mümkün değildi. Genel anlamda takımların gerçek güçlerini gözlemlemek mümkün olmadıysa da, geleceğe dönük bazı sinyaller verdiler.

Önce Galatasaray' a bakarsak; Geçen sezondan farklı bir görüntü vermediler. Rijkaard bu sezon da kanatları kullanmak ve isabetli direkt paslarla sonuca gitmeyi hedefliyor. Yeni transferlerden Musa, Serdar, Cana ve Mehmet Batdal' ı yakından izleme şansı bulduk. Hepsi de çalışkan ve gayretli idiler, ancak bu oyuncuların arasında sahada fark yaratan bir oyuncu yoktu. Cana Mehmet Topal veya Mustafa Sarp' tan farklı bir oyuncu değil. Sert ve savunma yönü güçlü. Ancak hücumda etkili değil. Belki değerlendirmek için erken, ancak GS' ın ihtiyacı olan orta saha oyuncusu değil gibi gözüktü. Serdar Özkan ise Beşiktaş' taki görüntüsüne paraleldi. Çok top kaybı yaptı, ancak arada rahat adam geçerek pzosiyonlar yarattı. Devamlı ilk 11 de şans bulup oynaması gerek. Belki o zaman istikrar kazanır. Mehmet Batdal ise FB defansı arasında kayboldu. Son derece ağır ve hareketsiz gözüktü. Tabi daha henüz sezon başı. Biraz daha sabırlı olmak gerekiyor.

GS' ın maç kadrosunda genç Mehmet Batdal dışında forvet yoktu. Esas sıkıntı burada. GS' ın acilen Baros' a alternatif, kaliteli bir santrafor alması gerekiyor. İkinci problemli nokta, orta saha. Oyunu iki yönlü oynayabilecek, savaşçı ve iyi top kullanan bir yabancı oyuncuya ihtiyaç var. Son olarak sol kanat problemi devam ediyor. Serkan Kurtuluş ve Hakan Balta bu görevi ancak idareten yerine getirebilir. Caner' in neden kaybedildiğini anlamak zor. Hele de sol ayaklı çizgi oyuncusu bulmak bu denli zorken. Arda' yı çok beğendim. Son derece etkili bir futbol sergiledi. Bu sene GS' ın en büyük silahı olmaya devam edecek.

Gelelim Fenerbahçe' ye;

Selçuk büyük bir sorumsuzluk yaparak kırmızı kart ile takımı 10 kişi bıraktı. Bu durum maçın 13. dakikasından itibaren FB' nin temkinli bir oyun sergilemesine neden oldu. Yani Selçuk yüzünden gerçek FB' yi izleyemedik. Ama belli ki Aykut Hoca bu sezon hücumu daha fazla düşünen, dikine oynayan ve hızlı bir Fenerbahçe tasarlamış. Maç içinde belli bölümlerde bunun sinyallerini aldık. Fenerbahçe' de yeni transferler İlhan ve Stoch' u yakından izleme fırsatı bulduk. Caner ise maçın son anlarında dahil oldu ve pek oyunun içine giremedi. Stoch FB adına en büyük kazanç. İyi taransfer. Hem koşuyor, hem de topa inanılmaz hükmediyor. Sahada son derece çabuk ve ne yaptığını bilir bir oyuncu izlenimi verdi. Tam olarak hazır olduğunda Fenerbahçe adına büyük kazanç olacak. Santos ile de iyi anlaştılar. İlhan Eker ise Fenerbahçe' nin çabuk defans adamı sorununa yönelik iyi bir çözüm gibi gözüküyor. Maçta hatasız oynadı. Ancak Bilica ile uyumlu gözükmediler. Bekir ve Önder' e göre kademeleri ve zamanlaması daha iyi. Devamlı oynarsa Lugano ile iyi bir ikili olabilirler. Özellikle de Kadıköy' de Anadolu takımları ile oynanan ve defansın ileride kurulacağı maçlarda çabukluğu ile fayda sağlar.

Fenerbahçe' de sorun her zamanki gibi sistem. Alex ile takım savunmasında bir kişi eksik kalınıyor. Diğer bir sorun da tek forvetli oyun anlayışı. Gökhan Ünal, Semih, Guiza, veya yeni transfer kim olursa fark etmeyecek; bu sistemde tek forvet büyük sıkıntı çeker. Maç boyu Gökhan Ünal, Servet ve Gökhan Zan ile boğuştu durdu. Alex' ten de yeterli destek gelmeyince, ileride kaybolup gitti. FB' nin diğer bir önemli sorunu ise sağ kanat oldu. Bekir savunmada iyi ama ofansta aksayan isimdi. Deivid ve Kazım' ın ise varlık gösteremediklerini gördük. Kumaşları kötü oyuncular ve kesinlikle Fenerbahçe' ye yedek olarak dahi yakışmıyorlar. Dia' nın transferi bu anlamda önemli.

Fenerbahçe' de Özer, Topuz, Dia, Gökhan Gönül, Lugano ve Emre' nin takıma katılması ile mücadele gücü ve hız artacaktır. Ancak halen yedek kulübesi yetersiz gözüküyor. İlk etapta Deivid, Selçuk, Guiza ve Önder' in takasta kullanılması düşünülmeli. Bu oyuncuların yerine 4 adet genç ve mücadeleci oyuncuyu kadroya acilen katmak gerekiyor.

Derbinin en güzel anı Santos' un golü oldu. Futbol vasatı geçemedi. Fenerbahçe' nin 10 kişi kalması daha baskılı ve hücuma dönük bir FB izlemeye engel oldu. Sonuçta gördük ki Galatasaray da, Fenerbahçe' de hazır değiller. Avrupa maçları kapıda ancak her iki takım da şu an form tutmaktan uzaklar. Rijkaard ve Kocaman için ciddi sorunlar olduğunu düşünüyorum. Almaları gereken çok yol var.

Hiç yorum yok: