22 Kasım 2009 Pazar

Beşiktaş- Fenerbahçe Maç Analizi

Maç öncesi Beşiktaş' ın Fenerbahçe' yi yenemeyeceğini yazmış, nedenlerini belirtmiştim. Beşiktaş maçı kazandı ve benim iddialı tahminim de böylece boşa çıktı. Beşiktaş biri açık ofsayt üç golle Fenerbahçe' yi yenerken; iyi futbol oynamadı. Sadece ölümüne mücadele etti ve bu mücadele sahadaki ruhsuz Fenerbahçe' yi yenmeye yetti. Her iki takımın da kötü bir futbol sergilediğini söyleyebiliriz. Ancak maçı daha fazla isteyen Beşiktaş, maçı kazanmayı bildi. Fenerbahçe ise son 10 yıldır en kötü derbi maçını oynadı. Fenerbahçe' nin geçen sezonki facia kadrosu bile 4-0 kaybedilen kupa maçında dahi bu kadar ezik ve ruhsuz bir futbol sergilememişti.

Fenerbahçe' nin maçı kaybetmesinde 3 temel sebep var:

1. Daum' un rakibinden çekinmesi; bu anlamsız korkunun futbolcuları olumsuz etkilemesi

2. Fenerbahçe' nin maçta rakibi kadar koşmaması (maçı rakibi kadar istememesi)

3. Kazım, Alex, Mehmet üçlüsünün sahada elleri bellerinde gezinmesi ve hiçbir akılcı hücum organizasyonu üretememeleri.

Sahada oynanan futbol resmen ağır çekimdi. Türkiye' nin en iyi üç takımından ikisinin sergiledikleri futbol Türkiye'de oynanan futbolun seviyesini gösteriyor. Şunu sormak gerek; bu ülkede üç büyüklerden ikisinin oynadığı şeye futbol diyorsak; Avrupa' da oynanan şeyin adı nedir?

Beşiktaş ve Fenerbahçe' nin kör döğüşünü ev sahibi kazandı. Bu maç ile sular durulacak, yönetim ve camia rahatlayacaktır. Beşiktaş yeniden şampiyonluk yarışı içine girmiş oldu. Aman aman birşey oynamıyorlar; ancak kazanma azimleri ve mücadeleleri başarıyı getirdi. Fenerbahçe ise açıkça düşüşte. Rahat ve stressiz oynamaları gereken bir maçtı. üstelik yorgun da değillerdi. Fenerbahçe' de fiziksel değil ancak mental bir düşüş var. Daum takımı toparlamakta, motive etmekte başarı sağlayamıyor. Bu şekilde giderse, Fenerbahçe ligin sonunda rakiplerinin ikisinin de gerisine düşecek. Yönetim verdiği 3 yıllık şampiyonluk sözünü tutmak istiyorsa Daum' un kulağını çekmeli. Bu takımda Kazım'a, Carlos' a Guiza' ya, Deivid' e yer yok. Yerlerine mücadeleci ve teknik becerisi yüksek 4 yeni transfer yapılmalı.

Kazım' ın yaptığı şımarıklık kabul edilemez. Teknik kapasitesi zaten olmayan, ağır çekim oynayan bu adamın FB' de geçirdiği her saniyeye yazık. Bir parantez de Vederson' a. Ben bu adamın Brezilya' lı olduğuna inanmıyorum. Ne tipi, ne de futbolu Brezilya özellikleri taşımıyor. Futbol zekası çok düşük. Kazım' ın ve Vederson' un bu takıma vereceği ne olabilir, çok merak ediyorum. Özer gibi bir yetenek kenarda iken, Ali Bilgin gibi ayaklarına hakim futbol oynamayı bilen bir oyuncu yedekte iken, bu adamların forma bulması haksızlık.

Daum inatçı bir adam. Rotasyona inanmam, yıldız adaylarına ilk 11 de şans vermem diye kendi ağzıyla beyanat vermiş bir hoca. Bu anlayış ile başarı nasıl gelecek bilmiyorum? Ancak şunu söylemek gerek; Alex' e dayalı sistem devam ettiği ve bu kadar yeteneksiz oyuncunun yıldız olarak taraftara yutturulduğu bir kadroya Daum fazla bile! Böyle başa böyle tarak!

Son bir söz de genel olarak cefakar FB taraftarına. Bir maç ile herşey bitmiş değil. Ancak şunu açık bir şekilde görmek gerek; şampiyon olmak için GS ve BJK' nin kötü gidişat göstermesi gerekiyor. FB mevcut hoca ve kadro zafiyetleri ile, kendi işini kendi görecek, ipi rahatlıkla göğüsleyebilecek bir futbol ışığı saçmıyor. İkinci yarıda kadroda ve mentalitede revizyon şart.

Maçı hakkıyla kazanmış olan Beşiktaş' ı tebrik ediyorum.

Hiç yorum yok: