20 Kasım 2009 Cuma

Beşiktaş Fenerbahçe’ yi neden yenemez?

Başlığa bakıp, bu bir derbi; kimin kazanacağı belli olmaz, kesin konuşmak hatalı olur diyebilirsiniz. Top yuvarlak diyenler de çıkacaktır. Derbilerin sonucu kestirilmez diyenler de. Ben ise bu maç ile ilgili yuvarlak bir yorum yapmak yerine daha köşeli bir yorum yapmayı tercih ediyorum. Elbette kesin yorum yapmak, tahminde bulunmak riskli. Ancak bu sefer bu derbi öncesi net bir şeyler söylemek istiyorum; Bu Beşiktaş, kendi sahasında bu Fenerbahçe’ yi yenemez! Neden mi?

1. Mustafa Denizli Faktörü. Mustafa Denizli pek çok derbi maçta olduğu gibi bu maçta da bazı riskli ve beklenmedik taktik adımlar atacaktır. Bu yapısında olan bir durum. Maçların kendi taktik dehası ile kazanıldığını cümle aleme göstermek istediğinden, yine alışılmadık bir şeyler yapacak. Bazı oyuncuların pozisyonları ile oynayabilir, beklenmedik isimlere forma verebilir, beklenmedik yıldızları kenara çekebilir, ya da tuhaf bir oyun planı ile tamamen defansif veya tamamen ofansif kadrolar sahaya çıkartabilir.

Bu durum, oturmuş sistemi ve belirgin kadro yapısı olan, ve daha dengeli olduğunu düşündüğüm Fenerbahçe’ nin rakibe üstünlük sağlamasına neden olur.

2. Beşiktaş camiasındaki huzursuzluklar. Tarih bize göstermemiştir ki, içinde büyük huzursuzluklar olan bir camia başarılı olsun! Bugün Beşiktaş tribünleri maalesef ikiye, üçe bölünmüş durumda. Başkana büyük tepki var. Futbol takımı son haftalarda toparlasa da, iyi futbol oynayamıyor. Oynanan futboldan kimse memnun değil. Tribün, haklı olarak sabırsız ve tahammülsüz. Futbolcuların, yönetim ile alacaklarına ilişkin sorunları var. Futbolcular huzursuz. Bazı futbolcular ile Denizli arasında soğuk rüzgarlar esiyor. Başkan öfkeli. Denizli öfkeli. Futbolcular öfkeli. Taraftarlar öfkeli. Bu durum, Beşiktaş’ lı futbolcuların performanslarını sahaya yansıtmalarına engel olabilir.

3. Puan durumundan kaynaklanan baskı. Beşiktaş Fenerbahçe’ nin 7 puan gerisinde. Olası bir kayıpta puan farkı 10 olacak. Yönetim ve takım üzerinde taraftar baskısı korkunç boyutlara ulaşabilir. Olası bir mağlubiyette üzülerek söylüyoruz ki İnönü karışabilir. Büyük protestolar yaşanabilir. Sinirler son derece gergin. Denizli ve futbolcular da bu durumun farkındalar. Maça son derece gergin ve agresif çıkacaklar. Sinirlerine fazla hakim olamayacaklarını düşünüyorum. Saha içinde yaşanacak bu gerginlik daha sakin ve stressiz olan Fenerbahçe’ li oyunculara yarayacaktır. Maçın başlarında yoğun taraftar desteği ile rakibine önde basacak ve pres yapacak olan Beşiktaş’ lı futbolcular; duran top veya kontra ataklardan kalelerinde bir gol görürlerse, maçı çıkartmak zor olabilir.

4. Fenerbahçe’ nin son yıllarda Beşiktaş üzerinde kurduğu psikolojik baskı. Fenerbahçe son yıllarda 2’ de 1 serileri ile BJK üzerinde ciddi bir psikolojik baskı kurdu. Fenerbahçe’ li futbolcular derbi maçlarına, özellikle de GS ve BJK maçlarına kazanacaklarından emin olarak çıkıyorlar. FB’ nin ilk 30 dakika rakibi geride kabul edip, son 30 dakikada ise kondisyonu ile oyunun hakimiyetini tamamen alacağını düşünüyorum. FB maça kora kor mücadele ve hızlı kanat akınları ile başlayacaktır. Daum hatanın telafisi olmadığını biliyor, takımına GS maçındaki gibi kontrollü bir futbol oynatacaktır. BJK, seyirci baskısı ile oyunu FB’ nin üzerine yıkarsa, beklenmedik kontra goller yiyebilir.

Özetle, bu maçı Fenerbahçe kazanır demiyorum; ancak Beşiktaş kazanamaz diyorum. Normal şartlarda, normal bir hakem ile standart bir Fenerbahçe; bu maçtan en az 1 puan alır. Tahminim; önce beraberlik, sonra bir Fenerbahçe galibiyetidir.

Hiç yorum yok: