28 Kasım 2009 Cumartesi

Fenerbahçe Kasımpaşaspor maç analizi

Öncelikle şunu söylemek gerekiyor; bu maç iyi ki seyircisiz oynanmış. Seyircili oynansa idi, verilen bilet paralarına hakikaten yazık olacaktı.

Fenerbahçe' nin geçen sezonki kazanamama hastalığı tekrar nüksetmiş gözüküyor. Alex' e dayanan oyun sistemi, Alex rakip tarafından kilitlendiğinde sonuç vermiyor. Son 3 haftadır izlediğimiz Fenerbahçe' nin, Aragones dönemindeki FB' den ne farkı var ki? İyi kapanan, iyi pres yapan, dirençli takımlara karşı geçen sezon sergilenen futbolun ya da başka bir ifade ile "futbolsuzluğun" aynısını izliyoruz.

Maçla ilgili söylenecek fazla şey yok. Karşılaşmanın taraftarsız oynanıyor olması maçın FB adına motivasyonunu bir hayli etkilemiş gözüküyor. Ancak ne olursa olsun, şampiyonluğa oynanan bir takımın böyle bir mazereti olamaz. Fenerbahçe bugün kaybetti, ancak esas üzücü olan kaybedilen 3 puandan çok, sahada sergilenen kişiliksiz futbol.

Haftalardır yazıyoruz; FB' de saha içi mücadelenin azalmış olması önemli bir sorun. Bu da motivasyon ile alakalı. Daum FB takımını motive etmekte güçlük çekiyor. Ayrıca takımda gözle görülür bir fiziksel düşüş var.

Ligde ilk yarı bitmek üzere ama FB' nin hala net bir oyun sistemi yok. Saha içi tam bir keşmekeş. Toplar Alex' e ulaşmaz ise oyun kurulamıyor. Semih- Guiza ikilisine atılan her top, ya geri dönmüyor, ya da rakipte kalıyor. İkisini toplasan bir santrafor etmiyorlar. Bakıyorsun, rakip Kasımpaşaspor' un forveti Cenk işler ikisinden de iyi İŞLER yapıyor. Biri ispanya Milli takımının, diğeri Türk Milli takımının oyuncusu. Akıl ve mantıkla izah etmek mümkün gözükmüyor! Hele ki Guiza. Bırakın Turkcell Super Lig' i, Bank Asya' da kendisinden iyi en az 5 forvet gösterebilirim. Tıpkı Carlos' ta olduğu gibi Guiza' da da Başkan' ın gereksiz inadı FB' yi tüketiyor.

Özer ilk defa bu kadar uzun süre forma şansı buldu ve bence gayet iyi oynadı. FB' nin ileri doğru tüm ciddi akınlarında, ki sayıca çok az, hep onun rolü vardı. Futbolu biliyor, toplu ve topsuz oyunda iyi. Ancak takım arkadaşlarıbu kadar etkisizken, Özer' den tek başına maç kazandırmasını beklemek gerçekçi değil. Mehmet Topuz 9 milyon Euro' nun ağırlığı altında ezilmeye devam ediyor.

Lugano ve Önder ikilisi aynı hataları israrla ve inatla her maç yapmaya devam ediyorlar. Bilica' nın yokluğu aranmaya başlandı. Bilica olmayınca, hem geriden top çıkmıyor, hem de Lugano çok verimsiz oynuyor. Önder birkaç sene önceki Önder değil. Yeri de bence artık FB değil. En azından ilk 11 değil. Son bir iki maçtır Gökhan ' da ipin ucunu bıraktı, o da çok büyük kademe hataları yapıyor. Carlos zaten Türkiye defterini kapatmış, Aziz Başkan zorla defteri açık tutmaya çalışıyor. Olmaz! Bu gidişle, Super Lig' in en sıkıntılı defans dörtlülerinden biri olmaya adaylar.

Tamam FB bu maçta belki de BJK maçından dahi kötüydü, ancak maçı FB kaybetti demek haksızlık olabilir. Kasımpaşaspor gerçekten çok iyi mücadele etti. Yılmaz Vural FB' yi her zamanki gibi iyi analiz etmiş. Gerçi analizlik birşey de kalmadı. Alex' i tutuyorsun işi bitiriyorsun. Hep söylüyoruz, FB' de hala Alex' in misyonunun devam ettiğine, edeceğine inanan var ise ya futboldan anlamıyordur, ya da Alex' e olan sevgisi gözlerini gerçeklere kapatmıştır. Alex büyük oyuncu ama misyonu bitti. Camia bunu ne kadar erken kabullenirse, o kadar iyi olacak. Alex son 20-30 dk oyuna girip kilidi açan oyuncu olarak kullanılırsa fayda sağlayabilir. İlk 11' de yer alması gereksiz bir romantizmden öteye gitmeyecektir.

Hafta içinde Brezilyalılar’ ın Emre' ye tepkili olduğu haberini almıştık. Takımdaki Brezilyalılar’ ın tamamını toplasan mücadele ve özveride bir Emre etmez. Camianın Emre' ye sahip çıkması gerekiyor. Emre gibi savaşçı adamları da küstürürsen, geriye bir FB kalmaz. Vederson, Deivid, Carlos, Guiza, Önder, Selçuk, Uğur gibi adamlarla ŞAMPİYON olmak mümkün değil. İkinci yarı bu adamlar kadroda tutulup, başarı beklenirse sonuç hüsran. Şimdiden söyleyelim.

İşler iyi gitmiyor. Bazıları suçu Daum' a atacaktır. Daum kendisine verilen malzeme kadar iş yapabilir. 2003-2005 arası sahip olduğu kadro ile bu kadroyu karşılaştırın ne demek istediğim anlaşılır. Daum takımı motive edemiyor olabilir, bu makul bir görüştür ama sorunun esas kaynağı kadro yapısıdır. Bu kadar Brezilyalının olduğu bir kadro başarıya ulaşmıyor, ulaşmayacak. Bu kadar Brezilyalının, üstelikte vasat Brezilyalı’ nın olduğu bir takımın TAKIM olabilmeyi başarması çok güç.

Hiç yorum yok: