28 Şubat 2010 Pazar

Futbolculara tepki gereksiz


Maçın ilk yarısı sona erdi. Maç yorumu için maçın sonunu beklememe karararı aldım. Maç yorumumu skordan bağımsız olarak şimdi yapacağım. İlk yarıyı 1-0 İBB önde kapattı. Maç sonucu ne olursa olsun, FB kazansa da kaybetse de maç analizim değişmeyecek. Daha doğru FB' ye ilişkin analizim.

FB takımında sezon başından bu yana devam eden 4 sorun var. Son zamanlarda ortaya çıkan da yeni bir problem var. Yani toplam 5 sorun var.

1) FB defans yapmayı bilmiyor. Her maç ya duran toptan, ya da defansın arkasına atılan toplardan gol yeniyor. Bu sorunun iki sebebi var. Birincisi Daum' un defansif taktiklerinin etksizliği, ikincisi ise FB defansında yer alan oyuncuların yetersizliği. Bilica, Bekir, Lugano ve Önder... Hakikaten de bu zafiyet sezon başında nasıl görülememiş inanın merak ediyorum. Hele Bilica. Bu oyuncuyu FB' ye flaş transfer olarak getirenler, bence utanmalı.

2) FB inanılmaz ağır oynuyor. Emre hariç hızlı dribling yapan, hızlı pas atan bir tane oyuncu yok. Alex dahil tüm oyuncular dribling yaparken bile adeta yürüyor. Bu durum rakip takımların kolaylıkla pozisyon almasına yol açıyor. ayrıca rakipler FB' ye baskı kurup top kaybına zorluyorlar. Bu sorunun da FB' deki oyuncuların yapından kaynaklanıyor. TV' den değil de stadyumda maç izleyenler çıplak gözle özellikle Alex, Selçuk, Deniz, Bilica ve Vederson' u izlesinler. Bu kadar ağır oynarsanız, modern futbolda ikinci lig takımlarına karşı bile pozsiyon bulamazsınız. Diğer bir sebep de FB nin antrenman sistemi. Dayanıklılık üzerine kurulu antrenmaların, çabukluğu öldürdüğü açıkça görülüyor. Alman sisteminin ern büyük dezavantajı da bu.

3) FB' de Emre dışında arzulu, agresif ve hırslı oynayan oyuncu yok. Emre gerçekten de hırs ve mücadeleye dayalı GS ekolünden geldiği için artistik ve yıldızlara dayalı oyun sistemine sahip FB' de iyi yönde sırıtıyor. Sahada en çok faul yapılan, her mücadelenin içinde olan ve sürekli savaşan Emre' ye çok acıyorum. FB' de futbol oynarken onun da ciddi acı çektiğini düşünüyorum. Emre' nin Alex ve Guiza' nın en az iki katı para alması gerek. Bunu fazlasıyla hak ediyor. Zaten çıkartın Emre 'yi, Gökhan' ı ve Özer' i bu takımdan iddia ediyorum ligi 5. sırada bitirmesi dahi mümkün olamaz.

4) En büyük sorunlardan bir tanesi futbolcusunu yuhalayan taraftar. Futbolcu ıslıklayan yuhalayan bir kısım taraftarı ancak mazluma diş geçirebilen zalim padişah dalkavuklarına benzetiyorum. Resmen bu kadar haksızlık olmaz. Deniz, Deivid, Selçuk, Guiza ve Bilica' nın bu takımın oyuncusu olmadıklarını ve formsuz olduklarını bende kabul ediyorum, ama el insaf; bu çocukları bu takımda tutan, onları bu takımda yıllardır kadroda tutan kim? Yüreğiniz yetiyorsa her top kaybı yaptıklarında, her hatalarında, her ayaklarına top geldiğinde; Başkan' ı yuhalayın. Yüreğiniz yetiyorsa onları bu takıma alanları protesto edin. Ama nerde sizde o yürek?

5) En son ve son dönemde ortaya çıkan sorun, futbolcuların moralsizliği. maç kazanamamak bir nevi sendroma dönüşmüş durumda. Bu depresyondan çıkış için Yönetimin acilen takım için psikolojik destek alması gerekiyor. Kendi yarattıkları harabeyi, onarmaları için bu tür bir prosyonel yardım almaları yerinde olur. Ne Daum' un ne de soğukkanlı tavırlı Aykut Hoca' nın futbolcularla sıcak bir diyalog sağlayabildiği kanaatinde değilim.

Özetle, maç ne şekilde biter bilmem. Bu yazıyı okuyup bana kızanlar da olacaktır. Ancak aklı selim ile düşünüldüğünde ne demek istediğim anlaşılacaktır. Ben her zaman taraftarın yanında olan ve taraftarı kandırmaya çalışanların karşında olan biriyim. Umarım FB ikinci yarıyı daha farklı oynar ve bu maçtan 3 puan alır.

Hiç yorum yok: