14 Temmuz 2009 Salı

Mevcut Kadro Yapısı, Taktik Anlayış ve Fenerbahçe' ninTransfer İhtiyaçları-II

Geçtiğimiz yazıda Daum'un FB'de uygulamayı düşündüğü futbol felsefesini tahmin etmeye ve değerlendirmeye çalışmıştık. Bu felsefe, defans güvenliğini ön planda tutan, rakibe yoğun pres ile baskı yapan ve kazandığı toplarla hızlı hücuma kalkan bir taktik anlayışı yansıtıyor. Ayrıca duran toplar da Daum'un futbol felsefesi içinde önemli bir unsur. Hem defansta, hem de ofansta duran top organizasyonlarına büyük önem veriyor. Geçtiğimiz yazıda FB'nin mevcut kadrosunun zaafiyet ve eksikliklerine değinmiş, özellikle defansif kurgudaki sorunları ele almıştık (madde 1).

Bu yazıda da FB'nin sağ ve sol kanat kurgusu ile ilgili bir değerlendirme yapacağız (madde 2). Önceki yazılarımızda belitttiğimiz gibi FB'de en büyük sıkıntı burada. 4-4-2 ve türevi tüm sistemlerde (4-2-3-1, 4-5-1, 4-4-1-1 gibi) kanatlarda bek ve açıkta oynayan oyuncuların nitelikleri önem taşır. İdeal koşullarda beklerin hızlı, kademeci, savunma yönü güçlü ve dirençli olmaları; açıkların ise teknik, süretli, fuleli, pas becerisi yüksek ve adam eksiltebilme becerisine sahip olmaları beklenir. FB'de görev yapan beklere baktığımızda (Gökhan, Önder, Carlos ve Vederson) sadece Gökhan'ı ideal bir bek olarak tanımlamak mümkün. Carlos ve Vederson ağır, defansif yönü zayıf, son derece teknik ancak oyun içinde devamlılığı olmayan iki oyuncu. Elbette ki Carlos'un yaşı nedeniyle bu durumda olduğunu belirtmek gerekiyor. Önder ise esasen bir stoper. Defansif yönü kuvvetli ancak bir bek çabukluğuna sahip değil. Bu nedenle sıklıkla kademe hataları yapıyor.


Gelelim açıklara (Kazım, Deivid, Uğur Boral ve Mehmet Topuz). Bunlar FB'de açık oynayabilecek bazı isimler. Kazım ve Deivid güçlü ancak son derece ağır, pas isabeti düşük, mücadeleci ancak adam eksiltemeyen tarzda oyuncular. Yani ideal kanat adamları değiller. Zaten esas mevkileri forvet. Sağ kanatta mecburiyetten görev yapıyorlar. Tercih ettikleri mevki burası değil. Uğur Boral ise hızlı ve çabuk bir oyuncu. Ancak teknik becerileri sınırlı. Üstelik oyun içi devamlılığı da yok. Zaman zaman bu mevkide Vederson'da görev yaptı. Vederson sol açık olarak sol bek performansının üzerine çıkıyor. Ancak bu performans da yeterli değil. Görünen o ki FB'nin kaliteli bir sol açığa, gelecek vaad eden bir sol beke ve gerçek anlamda bir sağ kanat oyuncusuna (bek-açık oynayabilen) ihtiyacı var.


Sağ tarafa baktığımızda, Hamit Altıntop her iki mevki de oynayabilmesi, mücadeleci olması ve yerli statüsü nedeni ile sağ kanatta en iyi alternatif. Hamit alınamaz ise yine yerlileştirilebilcek bir yetenek olan Trabzonsporlu Yattara var. Üstelik Trabzonspor tekliflere açık olduğunu bildirdi. Yattara hızlı, akıllı, adam eksiltebilen klasik bir sağ açık-sağ forvet oyuncusu. Makul bir fiyata transfer edilip yerli statüsünde görev verilirse çok fayda sağlar. Üstelik çok yönlü bir oyuncu olması nedeni ile kadro derinliği de sağlanmış olur. Yine sağ açık için diğer bir alternatif ise Gökdeniz Karadeniz. Rubin Kazan takımında forma giyen Gökdeniz yerli oluşu, hızı ve oyun zekası ile tam FB'nin kanatta aradığı futbolcu.


Sol tarafa baktığımızda, Carlos, Vederson ve Uğur Boral'ın yanına bir 4. oyuncunun şart olduğu görülüyor. Bu oyuncu yabancı oyuncu olmak durumunda. Buraya yönelik olarak Sevilla'dan Capel, Fiorentina'dan Vargas, Corinthians'dan Dentinho, Real Madrid'den Robben gibi isimler telaffuz ediliyor. Bunların hepsini de izleme fırsatım oldu. Kaliteli isimler ve FB'ye katkı sağlayabilecek yetenekteler. Dentinho'nun oyun disiplin sorunu, Capel'in devamlılığı, Vargası'ın ise teknik kapasitesi ilk etapta handikapları olarak dikkat çekiyor. Robben ise her anlamda mükemmel bir kanat oyuncusu. Hırsı, hızı ve ortaları en güçlü yönleri. Alınması halinde FB uzun seneler sol açık sıkıntısı çekmeyecektir. Tuncay yine diğer bir alternatif, ancak Tuncay'ın kısa vadede Türkiye'yi düşünmemesi bu transferi zora sokuyor. Yabancı bir oyuncu transferi yapılamaması halinde yerli bazı alternatifleri değerlendirmek ve Bursaspor'dan Volkan Şen ile İstanbul Büyükşehir Belediyespor'dan İbrahim Akın'ı kadroya katarak kadro derinliği yaratmak gerekiyor. Her ikşisi de hızlı, genç ve teknik kapasitesi yüksek isimler. Herşeyden öte, sol açık mevkiinde Uğur Boral'dan misliyle iyiler.


Kanatların çalışmadığı bir 4-4-2 düşünülemez. Ne hızlı kontra atağa çıkılabilir, ne de forvet oyuncuları desteklenebilir. Açıkları iyi olmayan takımlar, kanatlardan ancak savunma yapar. Bu sefer tüm hücum yükü, ön libero ve forvet arkası oyuncuya yığılacaktır. Bu durum, bu oyuncuların da performanslarında sorun yaratabilir. FB kanatlarında, özellikle de sağ kanatta, esasen kanat oyuncusu olmayan Topuz, Deivid veya Kazım gibi oyuncular görev yapacak ise, Emre, Selçuk ve Deniz'in bu sene ciddi performans kayıpları yaşayacağına şahit olacağız.


Unutulmaması gereken şudur. Bir takım ancak en zayıf halkası kadar güçlüdür. FB de kanatlarda oynattığı oyuncular kadar iyi bir takım olacaktır!

2 yorum:

Adsız dedi ki...

yorumlarınızı ilgiyle takip ediyorum fenerbahce hakkındakı tespitlerinizin son derece dogru oldugunu dusunuyorum , yorumlarınızın devamını beklıyorum

sohbet dedi ki...

Kadro güzel bence zico zamanındaki kadrodan daha verimli bi kadro uefa avrupa ligi bu sene türk takımları damgasını vuracak inanıyorum inş olucak tesekkürler