31 Temmuz 2009 Cuma

Görünen Köyün Kılavuzu

FB'yi ilk resmi maçında Macar ekibi Honved önünde izledik. Honved açıkça kötü bir takım. Zayıf bir rakip. Adeta hazırlık kamplarında karşılaşılan amatör küme takımları gibiydiler. Macar futbolunun bulunduğu seviyeyi gösterdiler. Zaten yürüyerek oynayan Alex ve Deivid'den verkaç golü yiyen bir takımın futbolu hemen toplu olarak bırakması gerekiyor! Maçta farklı bir skor geldi. 5-1. Ertesi gün tüm gazeteleri inceledim. Hemen tüm köşe yazarlarını okumaya çalıştım. Yazarların neredeyse üçte biri FB UEFA Avrupa Ligi şampiyonu olmuş kadar coşkuluydu. Diğer bir üçte bir takımın iyi futbol oynadığını ve geçen seneden çok farklı olduğunu vurgularken kalan üçte bir futboldan memnun olmakla birlikte daha temkinli yazılar yazmıştı. Sanırım bende bu son gruba giriyorum.

FB ile ilgili analizlerde takımın yumuşak karnının defansta araya atılan toplar olduğuna, duran toplarda adam paylaşımı ve hücümda saha kullanımı ile ilgili problemlere değinmiştik. FB bu sene bu defansif kurgu ile duran toplarda büyük sıkıntı yaşayabilir demiştik. Önder uzun süre ilk 11'de futbol oynamamış olmanın acemiliğini yaşıyor. Bilica her zmaanki gibi elinden geleni yapıyor, ancak her açığı kapatamaz çünkü yavaş. Carlos'un sakatlanmasını ise bir şans olarak görüyorum. Vederson bek olarak daha sağlam. Daha iyi bir savunmacı. Önündeki Dos Santos'un işini kolaylaştırır. Ancak dün Vederson tribündeydi. Daum Carlos'un sakatlığından sonra sol açığa Deivid'i aldı. Santos beke çekildi. Açıkça görülüyor ki Deivid'den açık olmaz. Hele de sol açık asla olmaz. Dünya futbolunda bu kadar ağır bir kanat adamı/açık yok.

Maç ile ilgili fazla birşey söylemek mümkün değil, çünkü sahada rakip yoktu. Alex markajsız, rahat oynadı. Tabi yine koşmadan, mücadele etmeden ve yürüyerek. Dün gece şuna açıkça emin oldum. Bu takımda Alex ve Deivid beraber oynayamaz! Hoca bu ikiliyi beraber oynatma tercihini her yaptığında arkada Cristian ve Emre'ye büyük yük binecek. Bu futbol adaletsizliği de FB kalesinde gol pozisyonları olarak tecelli edecektir. Daum akıllı adamdır. Birkaç maç bu ikilinin beraber oynayamadığını görecek ve Deivid'den vaz geçecektir. Ayrıca Lugano transferi gerçekleşirse, Deivid veya Alex'den biri mecburen kenarda oturacak. Tabi ki Daum Alex'e kesik atamayacak. FB'deki Brezilya çetesinin lideri Alex. Üstelik Başkan Yıldırım'ın da bankosu. Bu nedenle Deivid'e kulübe yolu gözüküyor.

Forvete ve hücum hattına baktığımızda Guiza'nın görevini yaptığını gördük. Ancak kampa katılmadığı için fizik kondisyon ve dayanıklılık sorunları var. Çabukluk eksikliği göze batıyor. Kazım sağdan etkili hücumlar geliştirdi. Kazım değişik bir adam. Günü gününe uymuyor. Hızlı beklere karşı aynı etkili futbolu oynayabileceğinden şüphem var. Ancak kadroda futbol oynamayı bilen iyi ayaklardan biri. Kazım'dan forvet veya santrafor olarak da yararlanmak mümkün. Fiziği oldukça iyi. Sol kanatta Santos beke çekildiğinden, hücum yönünü görme şansımız olmadı. Ancak Daum'un Deivid yerine Uğur Boral'ı oyuna almamış olmasını garipsedim. Uğur hazırlık kampının bana göre en iyisiydi. Üstelik kapanan takımları hızlı kanat bindirmeleri hariç açma şansınız olmaz. Uğur sol kanatta Deivid'den önce tercih edilebilirdi diye düşünüyorum. Belli ki Daum bu sene uzun süre yedek kalacak olan Deivid'e moral vermek istedi.

Cristian için birkaç şey söylemek istiyorum. Bu oyuncunun asla Aurelio ile karşılaştırılmaması gerektiğini daha önce belirtmiştim. Cristian gerçekten de farklı bir oyuncu. Maçta neredeyse pas hatası yapmadan oynadı. %95 isabet sağladı. Bu büyük bir oran. Ayrıca kanat adamlarına iyi servisler yaptı. Oyunu rahatlattı ve açtı. Ancak top çalma tarafına baktığımızda aynı başarıyı göremedik. Sadece tek bir defa top çalma başarısı gösterdi. Birde top kaybı var. Gördüğünüz üzere karşımızda Aurelio değil, daha farklı bir oyuncu var. Şimdiden buna alışmakta fayda var. Fb'de top kesme ve çalma yükü daha fazla Emre'ye düşecek gibi gözüküyor. Esasen Cristian'ı, FB'nin daha kontrollü ve defans güvenliğini ön planda tutacağı bazı maçlarda izlemek gerek. Yani üst düzey bir takımlarla yapılacak karşılaşmalar, onun defansif yönü hakkında daha net fikir verecektir. Ufuktaki Super Kupa finali böyle bir maç. BJK'nin güçlü orta sahasına karşı Cristian hakkında daha fazla fikir sahibi olacağız.

Son izlediğim maçlardan sonra şunu söyleyebilirim.FB'nin oynayacağı oyunun 4-3-3 olamayacağı açık. Elinde hızlı, bitirici, geriye yardıma dönebilecek kanat forvetleri yok. Üstelik defans oyuncuları da hızlı ve çabuk değiller. Yani 4-3-3'te defansı ileride kurma modelinin uygulaması da imkansız. FB kadrosundan 4-4-1-1 düzeninde de bence verim alınamaz. Kanatlarda oynayan Kazım, Deivid, Uğur ve Santos dörtlüsünden sadece Santos bu yükü kaldırabilir. Bildiğiniz üzere 4-4-2'lerde kanat adamlarının aynı zamanda çok iyi birer orta saha oyuncusu olmaları gerekiyor. Yani çok yönlülük gerekiyor. Geriye bir tek 4-5-1 kalıyor. 4-5-1 'in 4-2-3-1 varyasyonu FB'ye daha fazla uyar diye düşünüyorum. Bu kadro ile en iyi taktik bu gözüküyor. Zaten Daum'un da bu yönde bir taktik anlayışla sahaya çıktığını gördük.

Görünen köy kılavuz istemiyor; FB geçen seneden çok farklı. Ama geçen seneki takımı kıyas için terazinin diğer tarafına koymak ne denli doğru. Geçen seneki takım bir faciaydı. Bu sene FB'yi diğer rakipleri ile karşılaştırmak daha doğru. Bence FB, rakiplerinden futbol kalitesi olarak halen geride. Ancak daha önce de dediğim gibi, bu takımın zamana ihtiyacı var. Daha iyi olacak. FB takım olmayı başarırsa şampiyonluk potasına girer. Honved maçı FB için asla ölçü olamaz. Bazı skor yazarlarının skora aldanıp FB'yi Avrupa Ligi şampiyonu ilan etmelerinin aksine, FB'nin bu kadro tercihi ile Avrupa'da çok fazla zorlanacağını düşünüyorum. Türkiye liginde bile 10 kişi oynayan bir FB'yi cezalandıracak birkaç takım var artık. FB'de Mehmet Topuz ve Özer'in gelişi ile artık Alex'in de kesik yemeye başlaması gerek düşüncesindeyim. Çağdaş futbolda artık Alex ve Alex gibiler yok. Hatta Brezilya liginde bile yok diyebilirim. Daum Alex'de israr ederse hem kendini hem de iddialı hedefler ortaya koyan Sayın Aziz Yıldırım'ı zor durumda bırakacaktır.

FB-BJK Süper Kupa finali öncesi bu maça ilişkin bir değerlendirme yapacağım. Tekrar görüşmek üzere.

1 yorum:

sohbet dedi ki...

belli oluyor zaten yorumla yazmakla bitmes : ))