1 Ağustos 2009 Cumartesi

Beşiktaş-Fenerbahçe Super Kupa Finali

Yarın büyük gün. Lig ve kupa şampiyonu Beşiktaş, kupa finalisti Fenerbahçe ile karşılaşıyor. Taraftarların genelinde gözlemlediğim hava şu; finali kim kazanırsa kazansın büyük sürpriz olmaz. Beşiktaş oturmuş takım. Fenerbahçe ise havalı, moralli. Fenerbahçe derbileri seviyor. Son yıllarda kupa finalleri hariç Beşiktaşa büyük hakimiyet sağladı. Beşiktaş ise son kupa finalinde büyük özgüven yakaladı. Hakikaten de zor maç. Ancak biz maçın sonucunu tahmin etmeye çalışalım.
Kaleci analizinde Rüştü, Volka'a ağır basıyor. Kalesinde tecrübesi ile güven veriyor. Volkan ise her an her tür hatayı yapabilir. Konsantrasyon sorunları var. Hazırlık maçlarında izlediğim Volkan, alternatifsizlik nedeniyle oldukça rahat idi. Bu maçlarda hareketlerine de yansımış.
Defansta her iki takım açısından da problemler var. Orta ikililer uyumsuz. Bilica-Öner, Ferrari-Sivok halen aynı telden çalamıyorlar. Bu her iki takımın da arkasına atılacak toplarda tehlike demek. Bu düşünceyi sahaya yansıtan rakibini zor durumda bırakabilir. FB'de Guiza, BJK'de Holosko ve Bobo tehlike. Defans oyuncularının bu görece hızlı adamlara yakın oynamalarını bekliyorum. Özellikle Ferrari'nin Guiza ile birebir oynayabileceği kanaatindeyim. BJK ligde son maçlarda Kezman ve Guiza'dan adeta fotokopi goller yedi. Denizli bunun önlemini alacak ve Guiza'nın arkaya sarkmalarını önlemek isteyceektir. FB'de ise Bilica-Bobo veya Bilica-Nobre eşleşmelerini görebiliriz. Denizli'nin maça Bobo ile başlayacağı kanaatindeyim. Geçen seneki gibi oyunu geride kabul edip, hızlı akınlarla gol arayacaktır. Elbette bu Denizli'nin tek maç finallerinde sık uyguladığı bir taktik. GS, FB ve BJK'de görev aldığı senelerde bu tür finallerde oyunu devamlı kendi alanında kabullenme ve defansı sağlam tutma stratejisi içindedir. Bu strateji de elbette Ferrari ve Sivok'un kendilerini daha fazla göstermelerine imkan verecek. Dar alanda daha başarılı olacaklar. Denizli şunu çok iyi biliyor ki, FB'ye geniş alanlar bırakmak maçı bırakmak demektir. O nedenle atak, agresif ve hücuma dönük bir Beşiktaş değil, tıpkı kupa finalindeki gibi bir BJK izleyeceğiz. Gelelim FB'nin anlayışına. En büyük farklılık burada olacaktır. Zira Daum Aragones kadar çılgın değil. Daum'un da takımına geride sağlam duran, rakibi bozan ve kontra atağa dönük bir oyun oynatacağını düşünüyorum. Bilica ve Önder'in zaaflarını bilen Daum, hücumdan ziyade savunma güvenliğini ön planda tutacaktır.

Her iki hocanın defansif oyun anlayışları ve taktik düzenleri kısır bir oyuna gebe gözüküyor. Mücadele, pres ve gerilimin had safhada olduğu bir maç izleyeceğiz. Ancak pozisyon zenginliği beklemiyorum. Futbol roket bilimi değildir. Her iki hoca da kadrolarının zaaflarını iyi biliyor. Ringde birbirlerini kollayan ve sürekli sarılan boksörler gibi temkinli olacaklardır. Bu oyun kısırlığı içinde duran toplar önem taşıyacaktır. Muhtemel gol ya da gollerin duran toplarla gelme ihtimali yüksektir. Bu konuda her iki takımda da iyi ayaklar var. Ceza alanı civarındaki fauller her iki takım açısından da büyük tehlike olacaktır. Alex ve Tello gibi usta ayaklar bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirebilirler.

İki takımın orta ikilileri Cristian-Emre ve Fink-Ernst' e bakıldığında BJK'nin ikilisinin daha mücadeleci ve hırslı, FB'ninkilerin ise daha teknik ve pasör olduklarını görüyoruz. Emre-Cristian ikilisi en az Alman rakipleri kadar koşarlarsa FB burada avantajlı hale gelir. Emre de Cristian da dikine çıkabilen, ileri çok hızlı top taşıyabilen isimler. Burada FB'nin bir avantajı daha var. Oyun içi preste bu ikilinin top kaybetme veya hatalı pas yapma ihtimali düşük. Her ikisi de iyi pasörler. FB orta sahası geçen seneki gibi yoğun BJK presi altında dağılmayacaktır. Eğer FB takım halinde BJK'ye pres uygularsa, aynı durumu Ernst-Fink ikilisi için söylemek mümkün olmaz. Elbette FB'nin yoğun pres yapması da beklenen bir durum değildir. FB gerek oyuncu yapısı gerekse de fiziksel durum olarak yoğun pres yapacak durumda değil. Vederson-Dos Santos, Gökhan-Kazım ikilisi İsmail-Tello ve Ekrem (Erhan)-Holosko ikilisinden daha iyi. FB kanatları BJK'ye oranlar daha klas ayaklardan oluşuyor. Kanatlar iyi çalışırsa BJK'nin işi zor. Gerçekten de bu alanda FB'nin net üstünlüğü var. Ancak BJK'nin gençleri çok koşup, çok mücadele edip bu açığı kapatabilirler. İsmail, Erhan (oynarsa) ikilisi tecrübeli değiller. Bu BJK için bir sorun olabilir. Daum'un kanatlardan oynamayı sevmesi büyük avantaj sağlıyor. FB'nin kanat oyuncularının performansı kanımca derbi sonucuna etki edecektir.
Hücum hattında Nobre-Bobo ikilisi karşısında Guiza-Deivid alternatifleri var. Maça Guiza ile başlanacağı kesin gibi. Guiza henüz hazır değil. Bobo moralsiz. Nobre formda. Ancak Denizli maça taktik gereği Bobo ile başlayabilir. Bobo FB maçlarının golcüsü. Ancak bu moralsizliği ile ne yapar onu bilemiyoruz. 60-70dkları arası oyuna Nobre dahil olacaktır. Sahada sağlan Nobre-Bilica mücadeleleri izleyeceğiz. Ligde Nobre'yi en iyi tutabilecek stoperin de Bilica olduğu kanaatindeyim. Forvetlerin çok özgür ve geniş alanlar bulabileceklerini sanmıyorum. Uzaktan şutlar gelebilir. Kalecilere çok iş düşecek gibi gözüküyor. Zaten kupa finalinin kilidini de uzaktan atılan bir şut açmıştı.

10 numaralara bakıldığında Alex (Deivid) ve Tello (Yusuf) bu görevi üstlenecek oyuncular. Dördü de klas ayak. Yusuf FB maçlarına ayrı bir hırslı çıkıyor. Bu BJK'nin avantajı. Alex ise BJK maçlarının sürpriz golcüsü. Sürekli arkaya sarkıyor ve çok tehlikeli. Bu iki ustadan hangisi iyi günündeyse o takım çok ama çok avantajlı. Öte yandan 10 numara görevi Tello tarafından üstlenilir ise bu Tello üzerinde baskı yaratabilir. Tello baskı altında çok hata yapan, top kaybeden bir isim. FB'nin usta ayakları bu hataları affetmeyebilirler.

Oyun içinde daha istekli, arzulu olanın değil, daha iyi savuma yapan ve hızlı hücuma çıkanın avantajı olacaktır. Fb-BJK maçlarında arzulu, iştahlı taraf golü yiyor. Bunu sıklıkla tecrübe ettik. Bu defansların kötülüğünden kaynaklanıyor.

Daum'da Denizli'de çok iddialı, kurnaz ve temkinli hocalar. Geçen seneki kupa finalinin tekrarı olacağını söyleyen BJK yazarları var. İkide birci FB yazarları var. Ben öncelikle bir beraberlik bekliyorum. Maç uzatmalara kalabilir. Burada fiziksel kondisyon ve hırs öne çıkar. Maç uzarsa Beşiktaş şanslı. BJK hemen hemen geçen seneki takım. Oysa geçen seneden daha farklı bir FB var sahada. BJK sahada çok iyi pas yapan, yardımlaşan, topu iyi kullanan bir takım bulacak. Maçın neticesini etkileyecek 3 durum var;

1. Ön liberoların mücadele gücü
2. FB kanatlarının performansı
3. Alex ve Yusuf'tan birinin çok iyi performans göstermesi.

Bu 3 durumdan biri veya tamamı sonucu doğrudan değiştirecektir. Zor maç. Tahmini de zor. Ben 90 daikaya beraberlik veriyorum. Maç uzatmalarda çözülebilir. Penaltılara da kalabilir. Bu 90(120) dk'lık futbol şöleni sonrası maçın analizi ile yeniden birlikte olacağız. O zamana kadar iyi hafta sonları, futbolla dolu günler dilerim.

Hiç yorum yok: