24 Ağustos 2009 Pazartesi

Diyarbakır' da Puan Aslanın Ağzında

Daha önce toplamda 20 lig maçında karşı karşıya geldi iki ekip. Skor tabelasına 11 maçta FB' nin, 4 maçta da Diyarbakırspor' un galibiyeti yansımıştı. 5 maç ise berabere tamamlanmıştı. Diyarbakır' da oynanan maçlarda ise her iki tarafın dörder galibiyeti var. İki maç da berabere sonuçlanmış. Görülen o ki Diyarbakır, Fenerbahçe için zor bir deplasman. Hatırlarsanız şimdi Beşiktaş' ın başında olan Mustafa Denizli' nin Fenerbahçe' den ayrılmasına vesile olan da yine buradaki bir karşılaşma olmuştu. Şimdi taraflar 21. randevuda karşı karşıya geliyor. Ligin üçüncü haftasında oynananacak olan, stresi düşük, sıradan bir maç. Yani her iki taraf açısından da kader maçı değil. Ne yenilenin hocası değişecek, ne kazanan şampiyon olacak. Böyle bir atmosferde oynanacak.
Fenerbahçe camia olarak stresi sevmiyor bu açık. Süper kupa finali, Avrupa' da geçilen turlar ve ligin ilk iki haftasında alınan galibiyetler Fenerbahçe' ye kredi kazandırdı. Teknik heyet rahat, futbolcular huzurlu. Camia geçen seneki futbol faciasını unutmuş, anmaya da niyeti yok gözüküyor. Bunlar Fenerbahçe adına olumlu gelişmeler. Diyarbakır tarafı da benzer koşullarda çıkacak maça. Sezon başı Turkcell Super Lige' e yükselmiş olmanın stresi vardı üzerlerinde. Hocası, transferi, gideni, kalanı, stadın bakımı, lige hazırlık derken çok stresli günler yaşandı yaz aylarının ilk günlerinde. Ancak Haziran ayı sonunda Başkan seçilen Sayın Çetin Sümer duruma el koyarak yaşanan kaosa son verdi. Önce Ziya Doğan ile anlaşıldı, ardından iç ve dış transferde önemli adımlar atıldı. Sahipsiz, karmaşa içinde ve ligden düşmesi kesin gözüken Diyarbakırspor, yeni yönetimi ile hayat bulmuş oldu. Ligin ilk iki haftasında alınan 4 puan, ki 3 puanı Avni Aker deplasmanında aldılar, camiaya umut verdi. Şimdi Diyarbakırda da sular durulmuş, dengeler yerine oturmuş gözüküyor. Her iki ekip te bu açıdan birbirlerine benziyorlar. Elbette yıldızlarla dolu Fenerbahçe ile karşılaşmak, Diyarbakırspor' lu futbolcular açısıdan daha heyecanlı. Bu maçın onlar açısından farklı bir motivasyonu olacaktır.
Fenerbahçe hafta içi Deivid ve Deniz' in sakatlık haberleri ile çalkalandı. Nedeni bilinmediğinden bir hayalet hikayesine dönen adale sakatlıkları serisi endişelendiriyor taraftarı. Aragones' in mirası mı, yoksa Koch' un hediyesi midir bilinmez önemli oyuncular birer birer uzak kalıyor takımdan. Alex, Topuz ve Deniz' in sakatlıkları bence önemli. Kadro derinliği büyük zarar görüyor. Daha önce de defalarca yazdık, Fenerbahçe' nin Deivid' e ihtiyacı yok. Ne sisteme uyuyor, ne de uyabilecek kapasiteye sahip. İyi niyetli ancak iyi niyet iyi oyuncu olmaya yetmiyor. İnsanlığı, takımdaşlığı on numara, ama büyük takım oyuncusu iseniz futbolculuğunuz bundan önemli oluyor. Deivid' in yokluğu iki sonuca yol açtı. Birincisi Kazım alternatifsiz kaldı. İkincisi ise Semih forma şansı buldu. Bunlardan ilki Fenerbahçe için olumsuz, ikincisi olumlu olacak.
Fenerbahçe, Diyarbakırspor deplasmanında ne yapar, maç ne olur? Diyarbakırspor, kadrosunda Şener, Tolga, Ayman, İbrahim Ege gibi tanıdık isimler olan yeni bri takım. Hocası Ziya Doğan. Ziya Hoca yeni parçaları bir araya getirip iyi makineler üretir. Bunu daha önce çalıştırdığı takımlarda gördük. İyi motivatördür. Futbolcularını özellikle de büyük maçlara iyi hazırlar. Açık futbolu sever, ancak takımını rakibe göre haddini bilerek oynatır. İyi oyuncuları ve iyi hocası olan bir takım Diyarbakır. En önemli handikapları futbolcuların birbirlerini yeni tanıyor oluşu. Trabzonspor maçında alınan üç puanın zafer sarhoşluğu da önemli bir risk olabilir. Trabzonspor bu sene ciddi düşüşte, Fenerbahçe ise yükselişte. Bunu göz ardı etmemeliler. Diyarbakır' ın ev sahibi olma ve FB ile karşılaşmadan kaynaklanan motivasyon ile maça yoğun presle başlayacağını düşünüyorum. Eğer savunma ileride kurulur ve orta saha top kayıpları yapar ise, FB' nin organize ve hızlı hücumları tehlike yaratabilir.
Fenerbahçe' ye gelince moralli ve fizik kondisyon olarak iyi durumdalar. Maçı 90 dakika bırakmayan bir FB izliyoruz sahada. Bir iyi haber de FB artık maç seçmiyor. Her maça aynı ciddiyetle çıkıyor. Bu önemli bir avantaj. Fenerbahçe' nin her an gole dönük, hızlı ve akılcı ayakları var. Santos, Semih ve Guiza' nın futbol anlayışları üst düzey. Eğer birbirlerine alışırlar ise sahada keyifli bir FB izleriz. Ancak maçın deplasman maçı olmasından dolayı, Fenerbahçe' nin daha kontrollü oynayacağını sanıyorum. Rakibe ileride basmaktansa, daha geride karşılayıp, hızlı kontra ataklar peşinde olacaklardır. Bu durumda Kazım ve Santos gibi kanat adamları ile Semih' e büyük görev düşüyor. FB' nin beyni Alex' in yokluğunda yine Emre olacaktır. Emre ve Cristian' ın kanatlara ve Semih' e dikine çıkaracağı toplar, Diyarbakır baskısını aşmada etkili olacaktır. Önceki Sivas ve Sion maçlarının aksine bu maçta Guiza' nın kendisini daha fazla göstereceğini düşünüyorum. Topla daha fazla buluşacaktır. Semih Deivid' e kıyasla sürekli ileri oynamayı düşünen ve forvetteki arkadaşlarını beslemeye yönelik bir oyuncu. Bunun Guiza açısından bir şans olacağı açık. Fenerbahçe maçın 70. dakikasına kadar Diyarbakır' ın presine ve mücadelesine karşılık verir ise, 70. dakikadan sonra ipleri eline alır. En büyük handikap yedek kulübesinin sakatlıklar nedeni ile yetersiz oluşu. Ancak FB ilk 11' i 90 dakikayı rahatlıkla çıkartabilecek fiziksel diriliğe sahip. FB 70 dakika boyunca takım olarak en az Diyarbakırspor kadar koşarsa, maçı 70 den sonra koparır. Elbette erken gelen goller her iki taraf açısından da avantaj. Ben skorun uzun süre, gollü veya golsüz berabere gidebileceğini düşünüyorum. Aksiyon 70. dakikadan sonra olacaktır.
Bu maçta alınacak skor her iki ekip açısından da önemli değil. Diyarbakırspor bir puana razı olup, ona göre oynarsa FB' yi daha çok zorlar. Yok ben Trabzonspor maçı gibi bu maçı da alayım motivasyonu ve heyecanı ile ilk 15-20 dakika bastırayım derse kalesinde sürpriz goller görür. Duran toplara dikkat. Lugano ve Bilica beraber oynarlarsa FB duran topları büyük tehlike yaratır. maça damga vuracağını düşündüğüm oyuncular Fenerbahçe' de Semih ve Guiza' dır. Diyarbakırspor' da ise Tezemate ve Mendoza' ya dikkat. Presi kıran, dikine hızlı oynayan ve forvetlerini defansın arkasına kaçıran takım avantaj sağlar.
Karşılaşma sonrası maçın analizi ile birlikte olacağız. İyi haftalar dilerim.

Hiç yorum yok: