19 Ağustos 2009 Çarşamba

FC Sion Fenerbahçe Maçı Ne Olur?

Bildiğiniz üzere Fenerbahçe yarın FC Sion ile karşılaşacak. Futbolda bazı karşılaşmaların maç öncesi değerlendirmesini yaparken, rakibi fazlası ile göz önünde bulundurmanız gerekir. Rakibin taktik kurgusu, motivasyonu veya saha içi performansı sizin ne yapacağınızdan önemli olabilir. Ya da tam tersi bazı maçlar vardır ki, rakip sahaya ne şekilde çıkmış olursa olsun ya da ne yaparsa yapsın siz kendi futbolunuzu başarı ile oynadığınız sürece fark etmez. Sivasspor maçı FB için ilk türden bir maçtı. FC Sion maçı ise ikinci türden bir maç. Yani Sion takımının bir kapasitesi var ve bu kapasite “normal koşullarda” FB’ yi elemeye yetmez. Ancak elbette bu rakibi ciddiye almamak gerektiği anlamına gelmez. Neden mi? Çünkü FC Sion kapasitesi sınırlı bir takım olmakla birlikte bir kupa takımı.

“Kupa takımı” nedir? Kupa takımı genellikle lig gibi uzun soluklu maratonları değil, kısa soluklu, rövanşlı maçları tercih eden, lige konsantre olmakta zorlanan ancak, kupalarda önündeki maça son derece iyi konsantre olabilen takımlardır.Yani kupada oynadığı maçlara final maçı oyunuyormuşcasına ciddi çıkabilen takımlardır. FC Sion İsviçre gibi orta düzey bir ligde sadece 2 kere şampiyon olabilmiş bir takım (1992, 1997). Buna mukabil, İsviçre kupasında 11 kez final oynayıp, kupayı 11 kez müzesine götürmüş. Geçen sezon buraya dikkat edin, ligi 8. Sırada bitirmişler! Ancak kupayı alarak UEFA’ ya katılma hakkı kazanmışlar. 1909 yılında kurulmuş bir takım. Kupa kazanma geleneği var ve kupa maçlarına farklı bir motivasyonla çıkma kültürleri var. İşte ciddiye alınması gereken konu bu. Fenerbahçe her iki maçı da ciddiye alırsa turu zaten rahat geçer, ancak maçseçerek bu maçı ciddiye almazlar ise (Takımdaki Brezilyalıların kötü bir alışkanlığıdır), özellikle yarınki maç problemli geçebilir. Elbette kolay maç yoktur, ama Fenerbahçe maçı ciddiye alması halinde yarın galibiyet ile döner. Tahminim 1 veya 2 farklı bir galibiyet alır. Maçı ciddiye almaz ise gollü bir beraberlik söz konusu olabilir.

Bu sezon FC Sion ligde 4 maç oynamş 2 galibiyet, 2 mağlubiyet almışlar. Ligde 4. Sıradalar. Demek ki geçen seneki performanslarına yakın seyrediyorlar. En önemli oyuncuları Belçika’ lı Lokonda Mpenza. Diğer oyuncuları dünya arenasında tanınmıyorlar. Eşleşme sonrası kulüp yöneticileri FB’ den çekindiklerini ve turu geçmelerinin zor olduğu yönünde beyanlarda bulunmuşlar. Bu beyanlar aldatıcı. Yaptığım araştırmda bu tür beyanları önemli kupa maçları öncesi sıklıkla verdiklerini öğrendim. Bu bir taktik. Maça basbaya asılacaklar. Turu geçmek için İsviçre’ den avantajlı bir skor çıkartmaya bakacaklar. Tuzağa düşmemek gerekiyor.

FB maça muhtemelen Volkan-Gökhan, Lugano, Önder, Carlos- Santos, Cristian, Emre, Kazım- Semih (Deivid), Guiza 11’ i ile çıkacak. Deivid yerine Semih’ in oynaması daha olumlu olacaktır. FB’ de bu sezon Santos, Cristian Emre gibi iyi top kullanan oyuncular var. Deivid’ in saha içinde önemi azaldı. Alex’ in yokluğu ise bu maç için büyük kayıp. Alex bu tür görece zayıf rakiplerle yapılan deplasman maçlarının ilacıdır. Semih orta sahaya destek verirse, faydalı olur. Gol attırabilir, atabilir. Semih ile oynarsa, Guiza’ nın maçta önemli pozsiyonlar yakalayabileceğini düşünüyorum. Deivid ile oynarsa Sivasspor maçı gibi kaybolabilir.

Maçtan önce kilit oyuncuları seçme geleneğine devam ediyorum. Bence Sion maçının kilit oyuncuları oynarsa Semih ve Emre olur. Kazım’ ı kişisel olarak beğenmiyor olmama rağmen bu maç yapısı gereği tam Kazım’ lık. Rakip Kazım’ ı tanımıyor, bu avantajı kullanabilir.
Özetle, tekrar etmek gerekirse Fenerbahçe maçı ciddye alırsa 1 veya 2 farklı kazanır diyorum. Maça konsantre olamazlar ise maç zor geçebilir. O zaman bir beraberlik sürpriz olmaz. Erken golü bulmak Fenerbahçe’ yi rahatlatacaktır. Umarız bu maçı kayıpsız ve rahat geçeriz.
Maç sonrası değerlendirmeler ile birlikte olacağız.

Hiç yorum yok: