13 Ağustos 2009 Perşembe

Aldığımız duyumlara göre Lugano ve Tuncay Fenerbahçe' nin ciddi olarak gündeminde. Her ikisi de evdeki hesapları çarşıya uymadığından tekrar Fenerbahçe ile temastalar. Lugano' nun menajeri Figer, yılda 4 milyon dolardan, 4 yıllık sözleşme talep etmişti. Üstelik paranın yarısını da peşin almayı istiyorlardı. Talibi çok, kendisine hemen kulüp buluruz diyordu sevgili Figer. Bulamadılar. Talep edilen para dünya piyasasında bir stopere verilmesi mümkün olmayan miktarda para idi. Tabi Ferdinand, Cannavaro veya Puyol değilseniz. Fenerbahçe yönetimi de sağ duyulu davranarak bu oyuncu ile anlaşmama yolunu seçti. Bu oyuncunun yerine kendisinden daha iyi bir defans oyuncusu olduğuna inandığım, Bilica transfer edildi. Birde Antep' ten Bekir kadroya katıldı. Lugano' ya ve menajeri Figer' e iyi bir cevap bu şekilde verilmiş oldu.

Gelelim sevgili Tuncay Şanlı kardeşimize. Gerçek Fenerbahçe' li olduğunu her fırsatta yineleyen, ancak Fenerbahçe' ye tek kuruş kazandırmadan Avrupa' nın yolunu tutan biri olmasına karşın her daim FB taraftarının göz bebeği oldu. Elbette ki yetenekleri ve hırsı ile Avrupa arenasında futbol oynamak istemesi son derece mantıklı idi. Ancak İngiltere' de geçirdiği mutlu sezonların ardından, takımı Middlesbrough' un küme düşmesi ve İngiltere Premier Lig' de kendisine takım bulamaması dolayısı ile Fenerbahçe' ye geri dönme hesapları içine girdi. Belki de Fenerbahçe yönetimi tarafından ikna edildi.

Her iki futbolcuyu ve Fenerbahçe' ye katkılarını değerlendirmek istedim. Önce Lugano. Fenerbahçe' de 3 sezon futbol oynadı. Hırsı ile taraftarın yeni gözbebeği oldu. Tuncay' ı özleyen FB taraftarına teselli oldu. Ancak iddia ediyorum Fenerbahçe' nin son iki sezonki büyük başarısızlıklarında Zico ve Aragones' den sonra gelir. Sözde hırsı nedeni ile Galatasaray kupa maçında oyundan atılması FB' nin kupadan elenmesine neden olurken, lig maçında GS' lı Emre' ye yaptığı hareket ile takımını son 5 maç yalnız bıraktı. FB' nin bu son beş maçtaki defansif zzafiyetlerini lütfen hatırlayalım. Ligde neredeyse sarı kart görmeden maç tamamlayamayan bu kardeşimiz, sıklıkla da kırmızı kart görmektedir. Normal bir sezonda oynaması gereken maç sayısını asla tamamlayamamıştır. Oysa ki stoperler dünyada neredeyse en fazla sayıda maç oynaması gereken oyunculardır. Bu işin bir yönü. Diğer yönüne bakıldığında ise teknik olarak da iyi bir defans oyuncusu olduğunu söylemek mümkün değidlir. Yaptığı zamanlama hataları sonrası gördüğü kart sayısı, hakeme itirazdan gördüğü kart sayısından sonra ikinci sırada gelir. Evet güçlü fiziği ve iyi markaj özellikleri vardır. Hava toplarına hakim gözükmektedir. Ancak kademe ve geriden oyun kurmada tam bir felakettir. Bence bir defans oyuncusu olarak Edu, Luciano, Bilica, Önder ve hatta Yasin' den dahi geridedir. Her an penaltı yaptırabilir, her an kırmızı kart görebilir. Böylesi bir adamın sadece hırslı ve sert futbolcu diye koskoca Fenerbahçe' de halen gözbebeği olmasına anlam vermek mümkün değildir. Sarı saçları, sempatik yüzü ve agresif tavırları ile Saraçoğlu' nun kalbini kazanmış olabilir, ancak asla beynini kazanamamıştır. Lugano' nun FB' ye geri dönmesi FB adına tam bir talihsizliktir. Oysa ki FB' nin hızlı, kademeci, oyunu geriden iyi kurabilecek bir tandem adamına ihtiyacı vardır. Lugano- Bilica ikilisi ile Fenerbahçe bu sezon hızlı kontra atağa çıkacak takımlara karşı çok zor duruma düşecektir. Çoğu Anadolu kulübünün bu şekilde oynadığı düşünüldüğünde, FB' nin defansif açıdan geleceğini iyi görmüyorum. FB Lugano hatasından ve sevdasından en kısa sürede vazgeçmelidir. Lugano Fenerbahçe' den ne almış, ne vermiş önce buna bakmak gerekir.
Gelelim Tucay Şanlı kardeşimize. Fenerbahçe için sahada yüreğini ortaya koymuştur. Teknik becerisi sınırlıdır, ancak istekli, hırslı ve devamlılığı yüksek futbol anlayışı ile her takım için vazgeçilmez bir silahtır. Çok yönlüdür. Böyle bir futbolcuya her zaman her hoca sahip olmak ister. Peki Fenerbahçe' nin sisteminde iş yapar mı? Evet yapar. Hem de çok. Daum' un Fenerbahçe' de bu sezon oynatacağı taktikte sağda, solda, forvette her yerde rahatlıkla görev yapar. Sol açıkta Santos, sağ açıkta Tuncay' lı bir Fenerbahçe' nin kanat organizasyonlarını düşünmek bile keyiflidir. Üstelik sağda oynaması halinde Gökhan Gönül'de yıllar sonra rahatlayıp, bir oh çekecektir. Oyuna daha fazla girme şansı bulacaktır. Forvet oynatolması halinde ise, Guiza ve Semih' in ilk 11' i unutması gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Tuncay Şanlı Fenerbahçe için teknik açıdan önemli bir kazanımdır. Gelelim olayın diğer yönüne. Tuncay, FB' ye beş kuruş para kazandırmadan, serbest oyuncu olarak yurt dışına gitmiştir. Belki de haklıdır çünkü hiçbir takım Tuncay için ciddi bir bonservis ücreti ödeyemez. Tuncay ne İngiltere' de ne de dünya arenasında yıldız olarak görülmemektedir. Acı ama gerçek. Çok sevdiğim, çok beğendiğim hatta Türkiye' de Arda ve Emre' nin ardından en iyi futbolcu olarak gördüğüm Tuncay Şanlı, dünya futbol piyasasında pek talibi olmayan bir görüntü vermektedir. Elbette ki İngiltere' den iyi kulüplerden teklif almamış olması da bu kanaatimizi doğrulamaktadır.
Özetle, FB için tuncay, Tuncay için FB biçilmiş kaftandır. Bu doku ve kimya uyuşması başarı getirir, her iki taraf için de mutluluk getirir. Lugano ve Tuncay FB' ye birlikte gelir ise ortaya nötr bir tablo çıkar. Lugano' nun olumsuzlukları ile Tuncay' ın yüreği çarpışır, ortaya nötr bir sonuç çıkar. Lugano' nun atıldığı maçlarda Tuncay onun yerine de koşar. Hatta Alex' in de yerine koşacaktır. Bu nedenle Lugano alınacak ise, Tuncay' ın mutlaka alınması gerekecektir.

Hiç yorum yok: