5 Ağustos 2009 Çarşamba

Fenerbahçe ve Bilet Satışları

Haberlerde okudum, ülkemizdeki kulüpler içinde kombine bilet fiyatları en yüksek kulüp Fenerbahçe. Kombine bilet satışları en yüksek kulüp yine Fenerbahçe. Merak edip araştırdım; dünyanın büyük kulüplerinde kombine bilet (sezonluk bilet) satışları ne durumda? Manchester United ve Barcelona'yı inceledim. Gördüğüm o ki, Barcelona ve Manchester United' ın statdlarında kombine bilete ayrılan çoğu bölüm ile FB Şükrü Saraçoğlu Stadyumundaki çoğu bölümün fiyatları aynı. Evet bende çok şaşırdım ama gerçek bu.

Manchester United ve Fenerbahçe' nin resmi web sitelerinden sezonluk bilet araştırması yaptığınızda, sahayı belirli bir açıdan gören benzer bölümler karşılaştırıldığında, yaklaşık olarak aynı fiyatın verildiğini görüyorsunuz. (630-960 pound arası). Peki bu ne demek? Bu şu demek. Bir ManU taraftarının Rooney, Owen, Anderson ve Giggs gfibi oyuncuları izlemek için verdiği para ile, bir Fenerbahçe taraftarının Deivid, Selçuk, Alex ve Guiza'yı izlemeye verdiği para, stadlaraki benzer bölümler karşılaştırıldığında aynı! Üstelik stadyum konforu, yan imkanlar ve diğer eğlence unsurlarını da aynı kabul edersek. Bunların aynı olmadığını ise rahatlıkla söyleyebiliriz. Yani bir FB kombine bileti daha pahalıya geliyor olabilir.


Bir tarafta dünyanın en iyi takımlarından birini izleme imkanı, diğer tarafta ise Fenerbahçe. Elbette Fenerbahçe kombine bileti almak sahadaki futbolcu veya takım kalitesiyle değil, taraftarlık sevgi ve bilici ile alakalı diyenler de olacaktır. Uzun yıllardır, vasat kadrolara bu denli önemli rakamlar ödeyen cefakar taraftarın da hakkının bir yerde teslim edilmesi gerekiyor.


FB Anelka transferinden sonra uykuya yatmıştır. Özellikle son 3 yılda kadrosundan önemli yıldızlar kaybetmiştir. Bugün FB kadrosuna baktığımızda taraftarın sahada izleyeceği için heyecan duyup kombine bilet alacağı tek bir futbolcu yoktur. Taraftar FB sevgisi ve "hep destek tam destek" anlayışı ile bu kombineleri, büyük bir özveri göstererek almaktadır. FB' nin vefalı taraftarının son 3-5 yıldır iyi futbol izlediğini iddia etmek mümkün değildir. Sanıyoruz en son iyi futbolu 2001' de Denizli ve 2003 ' de Daum'un ilk senesinde izledik. Anelka' dan beri FB taraftarı heyecan veren bir yıldızla karşılaşmadı. Anelka, Appiah, Pierre, Aurelio, Tuncay gibi heycan verici oyuncuları izlemeye alışan, beklentileri her yıl yükselen bir camiaya bu bilet fiyatları yüksek. Ya kombine fiyatlarının düşürülmesi ya da bu fiyat düzeyinin hak ettiği kadroların oluşturulması gerekiyor.


FB'nin mevcut kadrosu Daum'un ellerinde iyi bir takım olma yolunda gidiyor. Ancak kadrodaki futbolcuların maalesef hiç biri dünya arenasında "yıldız" ya da "iyi" oyuncu kabul edilecek düzeyde değil. Guiza hariç hiçbir futbolcu kalburüstü takımlarda ilk 11 yüzü göremez. Buna son transferler Santos ve Cristian da dahildir. Erken yorum yapmayı sevmem ancak Cristian, Aurelio veya Appiah çapında bir oyuncu değil. Santos ise Avrupa düzeyinde bir Brezilyalı değil.


Mevcut kadro ortaya koyulan lig şampiyonluğu vizyonu çerçevesinde iyi bir kadro. Hoca seçimi de bu vizyonla paralel fevkalede doğru. FB' den iyi bir takım çıkabilir. Bu takım ligde şampiyon da olabilir. Bu şampiyonluklar sayın Başkan Aziz Yıldırım' ı da kurtarabilir. Ancak tüm bunlar seyircinin bu ekonomik krizde, binbir zorluk ve büyük özveri ile ödediği kombine bilet ücretini karşılıyor mu? Yoksa FB zaman geçtikçe vites küçültüp, vizyonunu mu daraltmaktadır? Bunun sorumlusu kimlerdir? Bu sorulara cevap aramak gerekiyor.


Manchester oradaysa, arşın burada...

Hiç yorum yok: