31 Ağustos 2009 Pazartesi

Fenerbahçe Manisaspor Maç Analizi

Fenerbahçe bu sezonki en kötü ve dağınık futbolunu oynadığı maçta üç puanı almayı bildi. Belki bir kader maçı değildi, ancak kendi saha ve seyircisi önünde alınacak bir beraberlik, özellikle çok kötü futbol sergilenmiş bir Sion maçı sonrası taraftarı üzecekti. Galibiyet bu nedenle önemli. Fenerbahçe kötü oynasa da kazanmayı, sonuca ulaşmayı başarıyor. Bu geçen seneden en önemli fark olarak dikkat çekiyor.

Maçın ilk yarısında Fenerbahçe karşısında beklediğimiz gibi diri ve arzulu bir Manisaspor vardı. Fenerbahçe’ nin geriden oyun kurmasına müsaade etmediler. Toplu halde defans yapıp, toplu halde geriye döndüler. Bu kadar hatasız oynayan, sahayı iyi parselleyen ve çok koşan bir rakip karşısında Fenerbahçe ileri ve dikine oynamakta zorlandı. Maçın ilk devresi sonunda Manisapor’ lu Mehmet Nas, Güven ve Nizamettin’ in her biri yaklaşık 4900’ er metre koştular. Fenerbahçe’ de en çok koşan iki futbolcu, 4120 metre ile Emre ve 4085 ile Lugano idi. Lugano ismi şaşırtıcı. Zira kampa katılmamış, takımla yeterli antrenman yapamamış bir futbolcu takımın en çok koşan ikinci futbolcusu konumuda. Düşündürücü bir durum.
Fenerbahçe’ nin diğer çok koşan oyuncuları ise 4000 metrenin altında. Bu istatistikler Fenerbahçe’ nin orta sahayı geçmekteki zorlanmasını ve rakibin Fenerbahçe orta sahasını hızlı bir şekilde geçmesini açıklıyor. Fenerbahçe rakibe basamadı, rakibi bozamadı. Bu durum, özellikle ilk 30 dakika Manisaspor’ un Fenerbahçe kalesinde bazı tehlikeler yaratmasına sebep oldu. Fenerbahçe’ nin ilk yarıdaki en büyük sorunu toplu takım savunması ve hücumunda aksaması idi. Buna Alex ve Carlos ikilisinin takım savunmasında yeterince gayret göstermemesi sebep oldu. Buna ek olarak ilk yarıda hem hücumda hem de defansta ciddi şekilde aksayan bir sağ kanat izledik. Bunun en büyük sebebi Bekir’ di. Bekir rakip takım oyuncuları Simpson ve Nizamettin karşısında çok zorlandı. İlk müdahelelerinde hatalıydı. Kademe almakta zorlandı. Savunmada biraz zorlanınca, ileri çıkmakta da tereddüt etti. Kazım ileride oldukça yalnız kaldı. Kazım ilk yarıda FB’ nin en verimli oyuncusu idi. Cristian ise ilk defa bir maçta ciddi top kayıpları yaptı. İsabetsiz pasları ile şaşırttı. Bunda tabi ki Manisaspor’ u bunaltıcı baskısı ve ona yardıma gelen oyuncu sayısının azlığı önemli rol oynadı.
Hakem, daha henüz maçın başından itibaren Manisaspor’ un futbol dışı sertliğine izin vermedi. Bu olumluydu. Ancak 23. Dakikada Guiza’ nın pozisyonu bence ofsayt değildi. Guiza çizgiden hareketlendi. Önde değildi. Gerçi hakem ofsayt vermese bile Guiza pozisyonu değerlendiremeyecek gibiydi. Kaleci iyi pozisyon almıştı.Maçın ikinci yarısında da farklı bir futbol izlemedik. Ancak dakikalar ilerledikçe Fenerbahçe’ nin takım direnci düşmeye başladı. Bu sene iyisiyle kötüsüyle klasik Daum’ u izliyoruz. Takımı oyundan düşmesine rağmen gerekli müdahaleleri yapmadı, oyundan düşen Alex’ e maç boyu tahammül etti. Sakatlıktan yeni çıkmış bir oyuncu Messi dahi olsa 90 dakika oyunda tutulmaz. Bunu anlamakta güçlük çektik. Alex enteresean bir adam. Varlığı ile her an bir gol tehlikesi yaratabiliyor, ancak takımın defansif anlamda on kişi oynamasına neden oluyor. Savunma direncini azaltıyor. Orta alan rakibe kalıyor. Yani gol yeme olasılığını da artırıyor. Alex gol asisti yapmasına rağmen haftalardır kazanan Fenerbahçe’ nin kimyasını değiştirdi. Alex’ li bir Fenerbahçe mi, Alex’ siz bir Fenerbahçe mi? Ben Alex’ siz bir Fenerbahçe’ den yanayım. Belki son 20-30 dakika oynatılsa, daha faydalı olur. Ama Daum buna cesaret edemez, çünkü bu takım Daum’ un değil, Alex’ in takımı.
Emre ‘nin kartı kabul edilemez. Emre gibi uluslararası düzeyde futbol oynamış bir oyuncu bu denli amatör işler nasıl yapabilir anlamak mümkün değil. FB bugün puan kaybetse, ilk suçlanacaklardan biri olurdu. Emre pimi çekilmiş bomba gibi, nerde ne zaman patlayacağı belli değil.
Daum’ un oyundan aldığı adamlar Kazım ve Santos oldu. Yerine giren Semih ve Mehmet Topuz doğru seçimlerdi. Semih ile FB ileride top tutabiliyor. Semih FB’ nin oyun zekasını misliyle artırıyor.FB’ de Semih varsa, ileride paslaşma var, organize atak var, gol pozisyonu var. Mehmet Topuz ise hırsı ve mücadele azmi ile FB’ nin direncini artırdı. Emre’ nin atılması FB’ nin baskı kurmasına imkan vermedi. Oysa Emre sahada olsa son 15 dakika Manisaspor sahasından adım atamazdı. Yine de FB’ li oyuncuların oyun değişikliği sonrası daha dirençli ve mücadeleci bir futbol sergilediğini gördük. Gol sonrası FB baskısını daha da artrıdı. Ciddi moral buldu. Ancak kısa süre sonra yenilen gol, moralleri epey bozdu. Ancak FB’ li oyuncular mücadeleyi bırakmadılar. Uzatmalarda, tekrar öne geçtiler. Guiza her iki golde de başrolü oynadı. Birinde golü attı, diğerinde asisti yaptı diyebiliriz. Alex her zamanki gibi maç boyu yattı, maç sonu asistini yaptı. Yorum yapmak zor.
Manisaspor ikinci yarıda sadece bir iki pozisyon buldu, biri de gol oldu. Ancak takım savunması ve oyun disiplini mükemmeldi. Bu kadar diri bir Anadolu takımını uzun süredir izlemedik. Bu Manisa ligde iş yapar. Ancak Manisaspor Sezer’ i oynatmayarak hücum yönünden aksadı. Sezer ikinci yarı oyuna dahil edilebilirdi. FB’ nin uzatmalarda attığı gol morallerini bozmamalı. Böyle devam etmeliler. Ancak hücum organizasyonlarına daha çok çalışmaları lazım. Böyle kötü günündeki bir FB’ den bir puan alamamaları biraz da şanssızlık oldu.Bazı pozisyonlara değinmek lazım. İlk yarıda Guiza’ nın ofsayt pozisyonu bizce ofsayt değil. İkinci yarıdaki gol pozisyonu ilk yarıdaki pozisyonun aynısı idi. İlkine ofsayt veren hakem, ikinciyi devam ettirdi ve gol oldu. Hakem takdiri diyelim. Maçın ilk yarısında Manisaspor’ lu Nizamettin’ e Bekir’ in yaptığı %100 penaltı. Yine ikinci yarıda Mehmet Topuz’ a ceza alanı içinde yapılan hareket de %100 penaltı. Hakem bu pozisyonları sezemedi.
FB’ nin bekleri oyunda her iki yönlü olarak kayıpları oynadılar. Carlos ve Bekir, FB’ nin en çok aksayan ayakları idi bugün. Gökhan’ ın yokluğu çok arandı. Cristian FB’ deki en kötü maçını oynadı. Çok top kaybı yaptı. Kaybettiği toplardan bir tanesi Manisaspor adına gol oldu. Santos’ da vatandaşı gibi ciddi pas hataları yaptı. Yine de oyun içinde iyi niyetli idi. Zaman zaman güzel hareketler yaptı. Alex’ in takıma dönmesi onu olumsuz etkilemiş olmalı. Saha içi oyun liderliğini Alex’ e kaptırması onu olumsuz etkilemiş olabilir.
FB bugün kötü oynadı. 2. bölgeyi tamamen rakibine bıraktı. Bunda Manisaspor’ un iyi ve baskılı futbolu da büyük rol oynadı. Bu kadar kötü bir oyun ve zor bir maçtan üç puan çıkartmak büyük başarı. Şampiyonluk gelirse bu puanların ne kadar önemli olduğu görülecek. Daum’ un bu günkü dağınıklığa ve konsantrasyon eksikliğine çözüm bulması gerekiyor. Takımın yorgun olduğu da görüldü. Sanırım antrenman temposu daha iyi ayarlanmalı. Lige verilecek arada, Daum bu sorunları halletmeli. FB’ yi takım olarak gerçekten eleştirmek için 7. haftayı beklemek gerek. Bu dönem kayıpsız geçilir ise, shaada daha organize ve iyi bir FB’ yi izlemek mümkün olacak.
Herkese iyi haftalar dilerim.

Hiç yorum yok: